IAMGold

IAMGold staat er financieel niet slecht voor en beschikt door de verkoop van Niobec over extra liquiditeiten.

Het Canadese IAMGold is een middelgrote goudproducent met een verwachte output van 835.000 tot 900.000 troy ounce in 2014. De groep beschikt op dit moment over vier operationele goudactiva. Tot voor kort werden die aangevuld met de Niobec-mijn in Québec. Niobec produceerde vorig jaar 5,3 miljoen kilogram niobium, een supergeleidend metaal dat gebruikt wordt in legeringen met lichte en sterke staalsoorten. Maar de Niobec-mijn werd enkele maanden geleden verkocht. IAMGold zit niet in financiële moeilijkheden, maar kon wat extra liquiditeiten zeker gebruiken. De koper is een consortium dat geleid wordt door de private investeringsgroep Magris Resources van Aaron Regent, de voormalige topman van Barrick Gold. IAMGold ontvangt 500 miljoen USD voor de niobiumactiviteit en nog eens 30 miljoen USD voor de aangrenzende, zeldzame aardmetalen (REE) wanneer de productie daarvan opstart. Daarna zal de groep nog 2% royaltyinkomsten blijven ontvangen.

Naast de sterk verbeterde liquiditeitspositie kan ook het feit dat de groep nu een pure goudspeler wordt en alle managementaandacht nu daarheen kan gaan als een voordeel worden beschouwd. Nadeel is wel dat het voortaan de kasstromen afkomstig van Niobec zal moeten missen. Die financierden voor een deel de exploratie-inspanningen die IAMGold nu uit de opbrengsten van goud zal moeten bekostigen. Verwacht wordt dat de transactie voor het einde van het jaar kan worden afgesloten.

IAMGold had op 30 september 165 miljoen USD in kas en ook 164 miljoen USD aan goud, gewaardeerd aan marktwaarde. Daarnaast beschikte het Canadese bedrijf over twee kredietlijnen van 500 miljoen USD en 250 miljoen USD, gekoppeld aan respectievelijk de goudactiva en Niobec. Die laatste valt nu weg, maar de liquiditeitspositie verbetert wel met 500 miljoen USD. Daardoor stijgen de totale beschikbare middelen van 1,08 naar 1,33 miljard USD. Bij de goudactiva levert de Rosebel-mijn in Suriname de grootste bijdrage aan de groepsproductie (40%). Eerder dit jaar werd een lager elektriciteitstarief afgesproken met de regering van Suriname, wat de kosten zal beperken.

Daarnaast is er de Essakane-mijn in het West-Afrikaanse Burkina Faso. Vorig jaar werd de expansie van de mijn afgerond, waardoor de productie er dit jaar met een kwart zal stijgen. Westwood in Canada werd op 1 juli opgestart en moet, eens op kruissnelheid, jaarlijks 165.000 tot 180.000 ounce goud opleveren. Sadiola in Mali levert de kleinste bijdrage.

Naast de vier operationele activa is er het Coté Lake-goudproject in Ontario, waarvan de reserves worden begroot op meer dan 7 miljoen troy ounce. De start van de haalbaarheidsstudie is voorzien voor begin 2016. IAMGold realiseerde in het tweede kwartaal een operationele kasstroom van 70,1 miljoen USD (0,19 USD per aandeel) en een nettowinst van 8,8 miljoen USD. De totale productiekosten daalden naar 1136 USD per ounce, tegenover nog 1198 USD in het eerste kwartaal. Voor het volledige boekjaar wordt een kostencijfer tussen 1150 en 1250 USD vooropgesteld.

Conclusie

IAMGold staat er financieel niet slecht voor en beschikt dankzij de verkoop van Niobec over extra liquiditeiten. IAMGold flirt met het break-evenpunt, maar de winsthefboom is wel erg hoog. Tegen amper 0,35 keer de boekwaarde is het aandeel historisch laag gewaardeerd. Beperk de investering.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Partner Content