IBM boekt eindelijk weer omzetgroei

© .
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

In het laatste kwartaal van 2017 zette het aandeel IBM een mooie koersrally neer (+16%). Maar Big Blue kon dat positieve momentum niet vasthouden. Daardoor blijft het aandeel kamperen op het niveau van drie jaar geleden.

In het voorbije vierde kwartaal kon IBM nochtans voor het eerst in 23 kwartalen of bijna zes jaar een omzetstijging voorleggen. Die was aangekondigd, maar het cijfer van 22,54 miljard dollar (+3,5%) lag niettemin bijna een half miljard dollar boven de verwachtingen.

Exclusief wisselkoersverschillen bleef de omzetstijging wel beperkt tot 1 procent. Over het volledige boekjaar daalde de omzet nog wel met 1 procent op jaarbasis naar 79,1 miljard dollar. IBM dook in het vierde kwartaal netto 1,1 miljard dollar in het rood. Dat had te maken met een eenmalige afboeking van 5,5 miljard dollar, te wijten aan de belastinghervorming in de Verenigde Staten. De uitstaande belastingvorderingen worden minder waard, terwijl ook op het terughalen van geld uit het buitenland een eenmalige taks wordt geheven. Op langere termijn is de hervorming wel positief. IBM ziet de gemiddelde belastingvoet dit jaar met 4 procent dalen.

De bedrijfswinst bedroeg in het vierde kwartaal 5,18 dollar per aandeel, 3 procent meer dan een jaar eerder. Over het volledige boekjaar kwam de winst uit op 13,8 dollar per aandeel (+2%). Er was wel negatief nieuws van de marges, die zowel in het vierde kwartaal als over heel 2017 (47,4%) daalden. Ook de prognose voor 2018 was eerder ontgoochelend. IBM ziet de winst dit jaar eerder vlak evolueren.

De omzet van de groeisegmenten (Strategic Imperatives) dikte in het vierde kwartaal met 14 procent aan naar 11,1 miljard dollar. Het cloudsegment staat daarbij in voor ongeveer de helft en groeide in het vierde kwartaal met 27 procent. Over heel 2017 bedraagt de omzet uit cloudactiviteiten nu 17 miljard dollar, een kwart meer dan een jaar eerder. Beveiliging (+121%), mobiele activiteiten (21%) en analytische software (+6%) deden het eveneens goed. Bij de klassieke segmenten presteerde Systems (hardware en besturingssystemen) uitstekend met een omzetklim van 28 procent.

Bij Cognitive Solutions, waar ook de activiteiten rond artificiële intelligentie toe behoren, evolueerde de omzet vlak. De afdeling blijft wel met voorsprong de meest winstgevende met een winstmarge van 79,2 procent. De cashpositie bij de rest van de groep bedraagt 12,6 miljard dollar. De netto schuldpositie blijft beperkt tot ongeveer 1 keer de onderliggende bedrijfskasstroom (ebitda). Dat is perfect beheersbaar, gezien de hoge kasstromen. De vrije kasstroom bedroeg vorig jaar 13 miljard dollar. Voor dit jaar wordt een cijfer in de buurt van 12 miljard dollar vooropgesteld.

IBM keerde in 2017 9,8 miljard dollar aan de aandeelhouders uit. Daarvan ging 5,5 miljard dollar naar dividenden en 4,3 miljard dollar naar de inkoop van eigen aandelen. Er is voor het lopende inkoopprogramma nog een budget van 3,8 miljard dollar. Aandeelhoudersuitkeringen blijven ook de komende periode een prioriteit van IBM. Dat impliceert een stabiel tot hoger dividend.

Conclusie

IBM kon ondanks de (voorspelde) omzetgroei de verwachtingen niet helemaal inlossen. Het aandeel moest bijgevolg een deel van de winsten van de voorbije maanden weer inleveren. Groei blijft voorlopig de grote afwezige bij IBM, ondanks de hoge kasstromen, waarvan het grootste gedeelte wordt uitgekeerd. De koers-winstverhouding van IBM ligt beduidend lager dan het marktgemiddelde. Het aandeel is correct gewaardeerd.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 162,37 dollar

Ticker: IBM US

ISIN-code: US4592001014

Markt: New York Stock Exchange

Beurskapitalisatie: 150,3 miljard dollar

K/w 2017: 12,2

Verwachte k/w 2018: 11,7

Koersverschil 12 maanden: +1%

Koersverschil sinds jaarbegin: +6%

Dividendrendement: 3,7%

Partner Content