IBM kampt met verkeerde groei

© .
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Na 22 kwartalen met een omzetdaling op jaarbasis kan IBM al drie kwartalen op rij een toename van zijn omzet voorleggen. De cloudinkomsten van de concurrentie groeien wel sterker.

Na 22 opeenvolgende kwartalen met een omzetdaling op jaarbasis kan IBM al drie kwartalen op rij een toename van zijn omzet voorleggen. Toch blijft de groei al met al bescheiden. De technologiereus boekte in de periode tussen april en juni een omzet van 20 miljard dollar, of 3,7 procent meer dan een jaar eerder. IBM profiteerde daarbij wel van gunstige valuta-effecten. Exclusief de wisselkoersverschillen bleef de vooruitgang beperkt tot 2 procent. De winst per aandeel klom met 5 procent naar 3,08 dollar. Zowel de omzet als de winst lag licht boven de consensusprognose van 19,85 miljard en 3,04 dollar. De brutowinstmarge daalde, ondanks kostenbesparingen op groepsniveau, naar 46 procent, of 0,7 procent minder dan een jaar eerder.

Het aandeel koerste in een eerste reactie 3 procent hoger, maar het moest nadien het grootste deel van de winst opnieuw inleveren. Analisten en investeerders oordeelden na een diepere studie van de kwartaalcijfers dat de groei grotendeels in de verkeerde segmenten werd gegenereerd. Zo steeg de omzet van de afdeling Systems (hardware en besturingssystemen) met een vijfde naar 2,2 miljard dollar door een sterke groei van de mainframeverkopen. Maar de levenscyclus van het huidige gamma is de top voorbij, waardoor die groei als niet duurzaam werd beschouwd. Cognitive Solutions (onder meer kunstmatige intelligentie), een afdeling waarvan wel veel wordt verwacht, liet een ontgoochelende omzetdaling met 1 procent optekenen (4,6 miljard dollar). Global Business Services (outsourcingdiensten) en Technology Services lieten een vlakke omzetevolutie zien.

De gecombineerde omzet van de groeisegmenten, die IBM Strategic Imperatives noemt, steeg in het tweede kwartaal met 13 procent bij constante wisselkoersen tot 10,1 miljard dollar. Daarmee leverden die segmenten voor het eerst meer dan de helft van de groepsomzet. Over de voorbije vier kwartalen bedraagt dat aandeel 48 procent. Binnen de Strategic Imperatives groeide het aandeel van analytische software met 5 procent. De cloudinkomsten namen met 18 procent toe naar 4,7 miljard dollar en leverden de afgelopen twaalf maanden 18,5 miljard dollar op, of een kwart van de groepsomzet. Geen slechte prestatie, maar het cloudsegment van Microsoft (Azure), Alphabet (Google) en Amazon Web Services groeiden wel meer. Nog in Strategic Imperatives liet de beveiligingsdivisie een opmerkelijke groei optekenen (+79% naar 1 miljard dollar).

IBM realiseerde in het tweede kwartaal een vrije kasstroom van 1,9 miljard dollar, of 700 miljoen dollar minder dan een jaar eerder, als gevolg van bijkomende investeringen in cloudinfrastructuur. IBM keerde tussen april en juni 2,4 miljard dollar uit aan de aandeelhouders, waarvan 1,4 miljard dollar aan dividenden en 1 miljard via de inkoop van eigen aandelen. Dat brengt het totale bedrag over de voorbije twaalf maanden op respectievelijk 5,6 en 3,4 miljard dollar. De groep sloot het tweede kwartaal af met een cashpositie van 11,9 miljard dollar. Van de totale groepsschuld van 45,5 miljard dollar kan 31,1 miljard dollar worden toegeschreven aan de financieringsdivisie. IBM mikt voor het volledige boekjaar 2018 op een vrije kastroom van 12 miljard dollar en een winst per aandeel van minstens 13,8 dollar.


Conclusie

IBM presteerde operationeel vrij goed, alleen doen sommige concurrenten het in bepaalde groeisegmenten (zoals de cloud) nog een stuk beter. De technologiereus blijft wel een kasstroommachine, die daardoor een genereus vergoedingsbeleid (dividend en aandeleninkoop) kan aanhouden, dat een bodem onder het aandeel legt. De waardering ligt onder het marktgemiddelde, maar een pijnpunt blijft de lage groei van de omzet en de winst, waarvan niet meteen duidelijk is hoe die aangepakt moet worden.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 146,35 dollar

Ticker: IBM US

ISIN-code :US4592001014

Markt: New York Stock Exchange

Beurskapitalisatie: 134,3 miljard dollar

K/w 2017: 10,4

Verwachte k/w 2018: 10,6

Koersverschil 12 maanden: +4%

Koersverschil sinds jaarbegin: -5%

Dividendrendement: 4,3%

Partner Content