Insiders blijven aandelen van Resilux bijkopen

© belga

De familiale holding Belfima Invest, die wordt gecontroleerd door de familie De Cuyper, kocht in één maand meer dan tien keer aandelen van Resilux bij. Dat sterkt ons in de overtuiging dat het aandeel ondergewaardeerd is.

Het aandeel van Resilux is wat in het vergeethoekje beland. Er was duidelijk meer buzz rond toen AirOLux nog een beloftevolle joint venture was. Maar toen brak de zogenaamde spuitbussenoorlog los tussen Resilux en de Zwitsers-Nederlandse groep AirOPack Technology Group (ATG) van de Nederlander Quint Kelders. Uiteindelijk heeft ATG Resilux uitgekocht voor 62 miljoen euro. Zo kwam voor Resilux een einde aan het sprookje van de AirOPack-technologie, een revolutionaire technologie om vloeistoffen, poeders, gassen en producten met een gemiddelde tot hoge viscositeit (zoals crèmes, schuim, gels) af te vullen in pet met perslucht en zonder drijfgas. Als troostprijs kregen de aandeelhouders midden september 2017 een deel van dat ontvangen bedrag terug (33 miljoen euro) in de vorm van een fiscaal vriendelijke kapitaalvermindering (16,30 euro per aandeel).

Begin 2017 was er alweer opschudding, toen de Amerikaanse private-equitymastodont Bain Capital (75 miljard dollar activa) een vriendschappelijk overnamebod uitbracht op Resilux (tegen 195 euro per aandeel). De Amerikanen wilden Resilux samenvoegen met het Britse Petainer, maar bliezen die overnamepoging vrij snel af door mogelijke bemoeienissen van de Duitse mededingingsautoriteiten.

Het bedrijf uit Wetteren is dus teruggevallen op de traditionele petbusiness. Daarin staat Resilux technologisch aan de top, maar het is niet de meest sprankelende groeier. Door extra geld uit te keren liet de familie De Cuyper blijken dat ze geen intentie heeft meteen grote overnames te doen. In de traditionele petbusiness kiezen de familiale aandeelhouders resoluut voor groei op eigen kracht, via nieuwe producten en kleine gerichte, lokale overnames. In het voorjaar 2017 deed de groep een kleine acquisitie in Borverk (Servië). Daar kwam in het najaar de overname bij van het Zwitserse Signode Industrial Group, bekend als Poly Recycling, dat is gespecialiseerd in petrecyclage, een uitbreiding van de kernactiviteiten.

Dat Resilux vorig jaar voor 18,7 miljoen euro heeft geïnvesteerd, onder meer 4,5 miljoen euro in gebouwen, bewijst dat het van plan is vanaf dit jaar opnieuw aan te knopen met een periode van groei. De groep heeft ook acht nieuwe machines geïnstalleerd, vooral in Wetteren en de Verenigde Staten, om daarvoor te zorgen. In normale omstandigheden moeten we minstens een stijging van de rebitda met 5 à 10 procent zien dit jaar.

Maar dat groeipotentieel vertaalt zich niet in een gewild aandeel. De koers blijft al maanden kabbelen in de buurt van 140 euro, bijna 30 procent onder wat Bain Capital vorig jaar wilde betalen. Het gebeurt bij de petproducent niet vaak, maar tussen eind mei en eind juni hebben we al meer dan tien transacties gezien, waar de holding Belfima Invest, die wordt gecontroleerd door de familie De Cuyper, iets meer dan 4000 Resilux-aandelen heeft bijgekocht voor ruim een half miljoen euro. Dat is toch wel iets om opmerkzaam op te zijn. Gezien de stagnerende winst in 2017, bleef het gewone dividend voor het boekjaar 2017 ongewijzigd op 2 euro bruto per aandeel. Maar de komende jaren zien we duidelijk potentieel voor een dividend dat elk jaar geleidelijk stijgt.


Conclusie

De focus van Resilux ligt weer op groei, en vooral op organische groei. We mogen ons verwachten aan nieuwe producten, nieuwe fabrieken en nog een of meer gerichte overnames. Tegen 7 keer de verwachte verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) voor 2018 en tegen 13 keer de verwachte winst voor dit jaar is het aandeel ondergewaardeerd. De insideraankopen van de afgelopen weken sterken ons alleen maar in die overtuiging.

Advies: koopwaardig

Risico: laag

Rating: 1A

Koers: 139,60 euro

Ticker: RES BB

ISIN-code: BE0003707214

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 283 miljoen euro

K/w 2017: 18

Verwachte k/w 2018: 13

Koersverschil 12 maanden: +3%

Koersverschil sinds jaarbegin: -3%

Dividendrendement: 1,4%

Partner Content