Inspelen op volatiel Melexis

© ImageGlobe
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Melexis stuurde teleurstellende prognoses de wereld in, maar de langetermijnperspectieven blijven gunstig. De volatiele koers is het ideale scenario voor het schrijven van opties.

De crisis in de autosector is nog niet voorbij. Dat is de belangrijkste boodschap die Melexis gaf bij de bekendmaking van de jaarresultaten. Melexis waarschuwt dat de omzet dit jaar lager zal zijn dan in 2018. Het is tien jaar geleden dat de chipfabrikant met zo’n slecht nieuws moest uitpakken. Het is dus normaal dat de beurs negatief reageert. Al valt de schade nog mee. Veel specialisten menen dat Melexis de voorbije maanden al genoeg gestraft is. De beurskoers is vandaag ongeveer 30 procent lager dan een jaar geleden.

Na de bekendmaking van de teleurstellende resultaten en vooral van de vooruitzichten ging de koers nog eens 12 procent lager, maar uiteindelijk herstelde het aandeel zich. Het is best mogelijk dat het koersverloop de komende maanden hetzelfde volatiele beeld laat zien. Kortom, een ideaal patroon voor het schrijven van opties. Bezitters van de aandelen kunnen calls schrijven om wat extra rendement te genereren.


Geschreven call

Schrijf call Melexis april met uitoefenprijs 56,00 euro @ 3,15 euro

Met dit contract ontvangen we meteen een mooie premie van 3,15 euro of 5,5 procent op de huidige koers. We nemen voor een paar maanden (tot 18 april) de plicht op aandelen Melexis te verkopen tegen 56 euro. Zolang de beurskoers rond het huidige niveau blijft hangen, zitten we in het winnende kamp. Mocht Melexis echter onverwachts een spurtje omhoog trekken, dan moeten we misschien leveren. Aangezien we de aandelen bezitten, is dat geen ramp. We hebben tenslotte de premie van 3,15 euro ontvangen en 56 euro per aandeel.

De topvrouw van Melexis, Françoise Chombar, verwacht beterschap de tweede jaarhelft. De onzekerheden over de nieuwe uitstootnormen in Europa en de brexit zullen dan verteerd zijn. Als die onzekerheden verdwijnen, zullen mensen misschien weer meer auto’s kopen. En dan kan het herstel heel snel gaan. Melexis haalt 90 procent van zijn omzet uit de autosector.


Geschreven put

Schrijf put Melexis juni met uitoefenprijs 50,00 euro @ 2,00 euro

Dit contract bevat alleen tijdswaarde. Die verdwijnt naarmate de tijd verstrijkt. Time is your friend in dit geval. Zolang de beurskoers boven 50 euro blijft, zitten we op rozen. Mocht er toch een kink in de kabel komen en de koers zakt tot onder de steun rond 50 euro, dan moeten we misschien de aandelen opnemen. We betalen dan 48 euro per aandeel (50 – 2) en wachten op het aangekondigde herstel, want de langetermijnperspectieven voor Melexis blijven gunstig.

Opgelet: de handel in opties op Belgische aandelen is doorgaans erg beperkt. Daarom limiteert u uw orders het best.

Partner Content