Intel heeft niet ontgoocheld, maar het had ook geen aangename verrassingen in petto.

Intel, de grootste halfgeleiderproducent ter wereld, werkt hard aan zijn diversificatie, maar de resultaten daarvan komen natuurlijk niet van vandaag op morgen. De sterke afhankelijkheid van de pc-markt blijft een kwetsbaar punt van Intel. Meer dan 80% van de omzet is afkomstig van halfgeleiders voor pc’s, laptops en servers. De pc-markt vertoont tekenen van stabilisatie, zij het vooral op de bedrijfsmarkt en in mindere mate in de consumentenmarkt. Bij de bedrijven heeft de beslissing van Microsoft om Windows XP niet langer te ondersteunen een upgradecyclus op gang gebracht. Vorig jaar was een rampjaar voor de pc-industrie, met een daling van het aantal verkochte eenheden met 9,8%. Voor dit jaar rekent IDC op een verdere afname met 6,1%. De instelling verwacht pas in 2018 opnieuw groei. Dat staat in contrast met het segment van de smartphones, dat vorig jaar met 39% groeide en ook de komende jaren nog dubbelcijferige groeicijfers zal kunnen voorleggen.

Intel doet verwoede pogingen om voet aan de grond te krijgen op de markt van halfgeleiders voor mobiele toestellen als tablets en smartphones. Dat is geen sinecure, want marktleider Qualcomm laat zich niet zomaar de kaas van het brood halen. Ook de producenten van toestellen zelf laten zich niet zo vlot overtuigen om van leverancier te veranderen. De verhouding tussen de prestaties en het stroomverbruik van Intel blonk tot nog toe niet uit, terwijl de concurrentie daarin wel beter scoort. De komst van de nieuwe Bay Trail-processorfamilie, die een laag stroomverbruik koppelt aan hoge prestaties, moet daarin verandering brengen.

Intel splitste voor het eerst de cijfers van de smartphone- en tablethalfgeleiders uit in de Mobile & Communications Group. Tijdens de eerste drie maanden van 2014 daalde de omzet met 61% en werd een operationeel verlies geleden van maar liefst 929 miljoen USD. Dat hoge verlies heeft een aantal oorzaken. Het productengamma is een erfenis van de overgenomen afdeling van Infineon, dat Intel in dit segment moest lanceren. In afwachting van Bay Trail bestaat het aanbod grotendeels uit chips voor mobiele apparatuur die voor de mobiele netwerken van de tweede en derde generatie (2G en 3G) werd ontwikkeld. Intel moet dus zwaar investeren in onderzoek en ontwikkeling voor de volgende generaties (4G en LTE), wat op het resultaat van de afdeling woog.

Op groepsniveau daalde de nettowinst in het eerste kwartaal met 4,8% op jaarbasis, tot 1,95 miljard USD. De omzet (12,76 miljard USD) steeg op jaarbasis met 1,5% maar lag wel 7,7% onder het niveau van het vierde kwartaal. De PC Client Group (chips voor pc’s en laptops; 62% van de omzet) zag de volumes met 1% toenemen, maar de gemiddelde verkoopprijs daalde wel met 3%. Bij de Data Center Group (servers; 24% van de omzet) stegen zowel de volumes (+3%) als de gemiddelde verkoopprijs (+8%). De brutomarge lag met 59,7% iets boven de eigen prognose (wel lager dan in het vierde kwartaal) en Intel trok de verwachting voor 2014 op naar 61%.

Conclusie

Intel heeft niet ontgoocheld, maar had ook geen aangename verrassingen in petto. Vandaar de neutrale koersreactie. Tegen 14 keer de verwachte winst is het aandeel correct gewaardeerd. We mikken op winstherstel de komende jaren en behouden onze positie.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content