Het segment van de halfgeleiders voor pc’s blijft goed presteren en daarvan kan Intel als marktleider profiteren.

Met een koerswinst van ruim een kwart presteert Intel dit jaar beduidend beter dan de brede markt en zijn sectorgenoten. In het voorjaar kwam vooral in de Verenigde Staten een vervangingsmarkt voor pc’s op gang. Die zette zich ook in het derde kwartaal door, wat goed nieuws is voor Intel dat over een marktaandeel van 80% beschikt. De pc-afdeling, die instaat voor 63% van de groepsomzet, realiseerde een omzetcijfer van 9,19 miljard USD. Dat is 8,9% meer dan een jaar eerder en ook 6% meer dan in het vorige kwartaal. De daling van de gemiddelde verkoopprijzen (-5%) werd ruimschoots gecompenseerd door een toename van het aantal verkochte volumes met 15%. Daarbij zetten de trends van de jongste kwartalen zich door. Volgens marktonderzoeker IDC kromp de pc-markt in het derde kwartaal met 1,7%, tot 78,5 miljoen eenheden.

Intel maakt zich sterk dat de inhaalbeweging nog niet afgelopen is. Volgens de grootste halfgeleiderproducent ter wereld zijn er nog ongeveer 600 miljoen pc’s van vier jaar of ouder operationeel, die aan een update toe zijn. De Data Center Group (halfgeleiders voor servers), goed voor iets meer dan een kwart van de groepsomzet, deed het eveneens goed met een klim van 16% op jaarbasis en 5% op kwartaalbasis. Intel zet de inspanningen om een rol van betekenis te spelen in het mobiele segment onverminderd door.

Op korte en middellange termijn hangt daaraan wel een stevig prijskaartje vast, want het operationeel verlies in het mobiele segment werd uitgediept naar 1,04 miljard USD, tegenover 810 miljoen USD een jaar eerder. Intel leverde in het derde kwartaal 15 miljoen halfgeleiders voor tablets, even veel als in de eerste twee kwartalen samen. De eerdere doelstelling van 40 miljoen stuks in 2014 zal dus meer dan waarschijnlijk worden overschreden.

De oorzaak van het hoge verlies is dat Intel subsidies geeft aan de producenten van tablets om hun halfgeleiders te gebruiken. Die zijn nodig omdat het gebruik van Intel-chips, die volgens een andere architectuur werken, duurder is. Apple ontwikkelt eigen halfgeleiders voor zijn iPad, terwijl concurrent Qualcomm de scepter zwaait in het hogere marktsegment van 4G tablets.

Intel moet zich voorlopig dus met de onderkant van de markt tevredenstellen. Toch werden ook al successen geboekt. Zo zal Samsung een nieuwe smartphone met Intel-chips op de markt brengen. De groepsomzet steeg in het derde kwartaal met 7,9%, tot 14,55 miljard USD, ongeveer 100 miljoen USD boven de consensusverwachting. De brutowinstmarge steeg licht, tot 65%, en netto bleef er 3,3 miljard USD over, 12% meer dan een jaar eerder. De omzetprognose voor het lopende vierde kwartaal lag met gemiddeld 14,7 miljard USD iets boven de verwachtingen. Intel betaalde ongeveer 1,5 miljard USD voor een participatie van 20% in 2 Chinese halfgeleiderproducenten. Daarmee wil de groep het marktaandeel in China uitbreiden. Het kwartaal werd afgesloten met een nettokaspositie van 2,4 miljard USD.

Conclusie

Het segment van halfgeleiders voor pc’s blijft goed presteren en daarvan kan Intel als marktleider profiteren. In het mobiele segment blijft er nog veel werk aan de winkel. Het aandeel is aan respectievelijk 15 en 14 keer de winst van dit en volgend boekjaar correct gewaardeerd. Nieuwe aankopen zouden we enkel na een correctie overwegen.

Advies: houden

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Partner Content