Jensen Group

Inkoop eigen aandelen

12,17 EUR – 2B↓

Ondanks overtuigende halfjaarcijfers in augustus zakte de koers van Jensen Group tot onder de grens van 10 EUR. Die koersdaling was een gevolg van een daling van het orderboek met 34% op 30 juni 2013 tegenover twaalf maanden daarvoor. Het management stelde daarop een lagere omzet in de tweede helft van dit jaar voorop tegenover de periode juli-december 2012. Jensen Group boekte een omzetcijfer van 123,5 miljoen EUR in de eerste zes maanden, of 6,9% meer dan in de eerste helft van 2012. Dat was niet alleen een nieuw recordcijfer, het stak ook positief af tegenover de omzetontwikkeling bij veel andere industriële bedrijven. Na negen maanden zien we een 1,2% hogere omzet dan in de periode januari-september van vorig jaar (van 169,7 naar 171,7 miljoen EUR). Dat betekent inderdaad dat er sprake is van een omzetterugval in het derde kwartaal (-10,8%, tot 48,2 miljoen EUR).

De kans op een lagere omzet voor 2013 blijft dus reëel. Al moeten we niet meteen voor een sterke terugval vrezen, want het orderboek evolueert weer in gunstige zin. Van de daling met 34% midden dit jaar zijn we geëvolueerd naar een daling van het orderboek met 17% op 30 september tegenover 30 september vorig jaar. Dat doet het management een jaaropbrengst in de lijn van die van vorig jaar vooropstellen. In de eerste zes maanden was er een toename van het bedrijfsresultaat (ebit) met 21%, tot 10,5 miljoen EUR, en van het nettoresultaat met 42,5% (van 4,9 naar 7,0 miljoen EUR of per aandeel van 0,61 naar 0,87 EUR per aandeel).

Blijft de kwestie van een mogelijk uitkoopbod. Het aandeel begon vooral in de herfst van vorig jaar hoge ogen te gooien, nadat een kapitaalvermindering van 12 miljoen EUR of 1,50 EUR per aandeel was aangekondigd. Dat was voor ons een eerste signaal van een naderende delisting. Daarbij komt nu de goedkeuring door de raad van bestuur van een inkoopprogramma van eigen aandelen. Liefst 800.300 aandelen of 10% van het totaal zullen worden ingekocht in de periode tot 4 oktober 2017. Volgens ons is dat een nieuw signaal dat het aandeel niet lang meer beursgenoteerd zal blijven.

De Deense familie Jensen is de referentieaandeelhouder van Jensen Group en controleert de beursgenoteerde vennootschap via Jensen Invest (51,7%). De beursnotering is een historisch feit. Jensen Group – vroeger bekend onder de namen LSG en daarvoor IPSO-ILG – noteert enkel op NYSE Euronext Brussel en heeft daar de status van een smallcap met een beperkte verhandelbaarheid, ondanks het feit dat het een absolute wereldspeler is, weliswaar in een nicheactiviteit. Dat komt de waardering uiteraard niet ten goede. Bovendien heeft Jensen Group wereldwijd maar één grote concurrent, het Duitse Kannegieser, dat niet beursgenoteerd is. Dat zijn enkele bijkomende argumenten om een delisting als mogelijk te beschouwen.

Jensen Group is een familiaal bedrijf in de nichemarkt van de wasinstallaties voor industrieel gebruik. Kannegieser en Jensen zijn ongeveer even groot en samen draaien ze een omzet van 450 à 500 miljoen EUR, de helft van de wereldmarkt. De fundamentele tendens voor die industrietak is opwaarts gericht door de groei van het internationale toerisme, die het aantal industriële wasbeurten doet stijgen.

Jensen Group is een topbedrijf in een nichemarkt met een Deense familiale aandeelhouder en een historische beursnotering als smallcap op NYSE Euronext Brussel. We blijven mikken op minstens de winst van vorig jaar (1,31 EUR per aandeel). Tegen koersen onder 10 EUR hadden we het aandeel opnieuw in de Inside Selectie opgenomen. Intussen is de koers 25% gestegen, richting ons koersdoel van 13 EUR. Daarom verlagen we het advies naar ‘kopen op correctie’ (rating 2B) en halen we het aandeel uit de Inside Selectie.

Kopen op correctie

Partner Content