Jensen Group

Jensen Group is een topbedrijf in een nichemarkt. Het toenemende internationale toerisme (hotels) en de verregaande vergrijzing (verzorgingsinstellingen) ondersteunen de sterke groei van de resultaten.

Jensen Group heeft opnieuw een prima jaar achter de rug en kijkt vol vertrouwen naar 2016 en later. Getuige het voorstel om, net als voor boekjaar 2014, boven op het gewone dividend van 0,25 EUR per aandeel bruto nog een bijkomend dividend van 0,15 EUR per aandeel bruto voor boekjaar 2015 te betalen vanwege de sterke jaarresultaten. Toch is het orderboek iets minder sterk gevuld dan op 31 december 2014. Eind vorig jaar stond het 7% lager dan eind 2014. Toch spreekt de bedrijfsleiding bij de jaarcijfers van een voldoende goed gevuld orderboek om ‘een goede start van 2016 te garanderen’. Want als we rekening houden met de al afgewerkte producten en goederen in productie, lag de werkreserve slechts 3% lager dan twaalf maanden geleden.

Het meest rooskleurige nieuws zijn de jaarcijfers zelf. De omzet is met een fraaie 19,5% geklommen tot een nieuw recordcijfer van 286,3 miljoen EUR, voor 8% geholpen door de zwakke euro (EUR). Ter vergelijking: voor 2014 was sprake van een 8,2% hogere omzet (van 221,4 naar 239,6 miljoen EUR), wat ook al een record was. De bedrijfskasstroom (ebitda) 2015 maakte met +41,2% nog een grotere sprong, tot 31,7 miljoen EUR (4,06 EUR per aandeel). Het bedrijfsresultaat (ebit) kwam uit op 24,8 miljoen EUR of een stijging met 26%. Een gevolg van een hogere activiteitsgraad, waardoor de algemene kosten konden verrekend worden over een hogere omzet. Het nettoresultaat bedroeg 17,7 miljoen EUR (2,26 EUR per aandeel), een klim met 35,3% tegenover 2014.

De resultaten lagen over de hele lijn boven de verwachtingen. Opmerkelijk is dat in het kader van het inkoopprogramma van eigen aandelen vorig jaar geen enkel aandeel bij is gekocht. Maar liefst 800.300 aandelen of 10% van het totaal kan en zal worden ingekocht in de periode tot 4 oktober 2017. Eind 2014 stond de teller al op 183.969 of 23% van het totale programma. Op dat getal staan we nog steeds eind 2015.

De Deense familie Jensen is de referentie-aandeelhouder van Jensen Group en controleert de beursgenoteerde vennootschap via Jensen Invest (51,7%). De beursnotering is een historisch feit. Jensen Group – voorheen bekend onder de namen LSG en daarvoor IPSO-ILG – noteert enkel op NYSE Euronext Brussel en heeft daar eerder de status van een smallcap met een beperkte verhandelbaarheid, ondanks het feit dat het om een absolute wereldspeler gaat, weliswaar in een nicheactiviteit. Wereldwijd bekeken is er bovendien maar één grote, niet-beursgenoteerde concurrent, het Duitse Kannegieser. Eind januari van dit jaar werd wel geld op tafel gelegd om een belang van 30% (kan tot 49% worden opgevoerd) te nemen in Tolan Global, een producent en verkoper van vrijstaande wasserijmachines en al vijf jaar de distributeur van Jensen Group in Turkije.


Conclusie

Jensen Group is een topbedrijf in een nichemarkt. Het toenemende internationaal toerisme (hotels) en de verregaande vergrijzing (verzorgingsinstellingen) ondersteunen de sterke groei van de resultaten. Midden 2012 kon dat aandeel tegen ruim 6 EUR worden opgepikt. Tegen 10,5 keer de verwachte winst voor 2016 en 7 keer de verhouding ondernemingswaarde (ev) tegenover de bedrijfskasstroom (ebitda) is het aandeel wel nog niet overdreven gewaardeerd.

Advies: houden

Risico: laag

Rating: 2A

Partner Content