Kans op adempauze voor Elia

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Elia blijf een interessant defensief aandeel, omdat het een beperkt risico koppelt aan gunstige vooruitzichten.

De hoogspanningsmasten van Elia leken de voorbije maanden tot de hemel te groeien. De gestage koersstijging van de voorbije jaren versnelde in de zomer nog, om pas onlangs wat gas terug te nemen. Door de koersverdubbeling in vijf jaar is de waardering opgelopen. Beleggers betalen nu bijna 20 keer de winst en het dividendrendement is gedaald tot 2,3 procent. Het vet lijkt daarom tijdelijk van de soep. De perspectieven op lange termijn blijven zeer gunstig, maar op kortere termijn is de kans op een adempauze groot om de sterke koersstijging te verteren.

Operationeel lopen de zaken bij de beheerder van hoogspanningsnetwerken naar wens, vooral onder impuls van sterke prestaties bij de Belgische dochter Elia Transmission. Het bedrijf publiceerde in het halfjaarverslag winstcijfers die voor verwarring kunnen zorgen. De nettowinst steeg met 3 procent omdat de Duitse dochter 50Hertz volledig wordt geconsolideerd sinds Elia het belang in 50Hertz optrok van 60 naar 80 procent. De eigenlijke nettowinst die toekomt aan de aandeelhouders van Elia daalde met 11 procent. Dat komt omdat de resultaten bij 50Hertz vorig jaar omhoog schoten door de terugname van een voorziening, wat een bonus van liefst 46,7 miljoen euro opleverde. Door de lagere nettowinst daalde ook de winst per aandeel in de eerste helft van 2019 naar 2,05 euro, in vergelijking met 2,33 euro in dezelfde periode vorig jaar.

De winsten van Elia worden gemaakt bij gratie van de toezichthouders. Beleggers hebben baat bij zo gunstig mogelijke regels, maar ook de stabiliteit van dat kader kan de voorspelbaarheid van de winsten verbeteren. Die duidelijkheid is er voor de volgende vier jaar. Dit jaar verwacht het management een gereguleerd rendement op eigen vermogen van 7 tot 8 procent.

Het regelgevende kader verschilt in België en Duitsland. In België schommelt het gereguleerde rendement voor de periode 2020-2023 rond 6 procent, wat iets hoger is dan de voorbije vier jaar. In Duitsland is zopas een nieuw kader van kracht dat 50Hertz een gereguleerd rendement van 8 tot 10 procent op het eigen vermogen biedt in de periode 2019-2023. Een vuistregel voor beide landen is dat hoe meer Elia investeert, hoe meer winst er mag worden gemaakt. De vooruitzichten van Elia blijven daarom heel gunstig. De transitie naar meer hernieuwbare energie vraagt nog heel wat investeringen, zowel in België als in Duitsland. In de periode 2019-2023 staan er voor 5,6 miljard euro investeringen op het programma, met het zwaartepunt in Duitsland. Dit investeringsprogramma laat de volgende jaren een gestage stijging van de winst toe. Ook op langere termijn zal nog pittig moeten worden geïnvesteerd in het hoogspanningsnet om bevoorradingszekerheid te verzoenen met betaalbare elektriciteit.

Voor de belegger vertaalt het gereguleerde rendement van 7 tot 8 procent op het eigen vermogen zich in een winstrendement van ongeveer 5 procent. Dat is een gevolg van de gestegen beurskoers, waardoor beleggers een premie van ruim 30 procent betalen op het boekhoudkundige eigen vermogen van Elia. Die 5 procent is nog altijd interessant vergeleken met risicovrije rentevoeten die vaak negatief zijn.


Conclusie

Elia blijf een interessant defensief aandeel, omdat het gereguleerde winsten en dus een beperkt risico koppelt aan gunstige vooruitzichten. Door de felle koersstijgingen van de voorbije maanden is de waardering opgelopen en het rendement gedaald. Het aandeel is te behouden als hoeksteen in de portefeuille, maar het kan tijd vragen om de koersstijging te verteren. Het advies gaat daarom van kopen naar houden.


Advies: houden

Risico: laag

Rating: 2A

Koers: 73

Ticker: ELI:BB

ISIN-code: BE0003822393

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 5 miljard euro

K/w 2018: 13

Verwachte k/w 2019: 19

Koersverschil 12 maanden: +37%

Koersverschil dit jaar: +25%

Dividendrendement: 2,3%

Partner Content