Kinepolis scoort sterk derde kwartaal

Kinepolis opent dit jaar vier vierdimensionale zalen
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Na de overnames van Landmark Cinemas en MJR Digital Cinemas heeft Kinepolis duidelijk de ambitie een zeer performante, wereldwijde bioscoopuitbater te worden.

Na de businessupdate over het derde kwartaal weten we dat Kinepolis een dubbele reden heeft om met veel genoegen op het afgelopen kwartaal terug te blikken. Ten eerste was er aan het eind van de zomer de aankondiging van de Amerikaanse overname van MJR Digital Cinemas,een bioscoopgroep uit de staat Michigan (10 bioscopen en 164 schermen, waarvan 7 bioscopen en 114 schermen in eigendom). Die overname werd aan het begin van het vierde kwartaal (11 oktober) afgerond. Een tweede stap in Noord-Amerika na de overname van Landmark Cinemas eind 2017, de tweede grootste Canadese bioscoopgroep (ruim 11% marktaandeel, 44 bioscopen en 317 schermen).

Daarnaast zijn er de sterke kwartaalcijfers. Het aantal bezoekers klom met een forse 21,7 procent tot 10 miljoen bezoekers. Daar zijn meer redenen voor dan enkel een beter filmaanbod dankzij onder meer The Lion King. Er is ook de gunstige vergelijkingsbasis (vorig jaar was er een uitzonderlijke zonnige zomer, maar ook was er de Wereldbeker voetbal, waar zowel België als Frankrijk het ver schopten) en de expansiepolitiek (overname El Punt-bioscopen in Spanje en de geopende complexen in Nederland, Frankrijk en Canada). Zowat samen met de businessupdate kondige Kinepolis een nieuwe overname, die van de Nederlandse bioscoop Arcaplex, aan.

Na negen maanden heeft de grootste bioscoopuitbater van het land 9,5 procent meer bezoekers (27,7 versus 25,3 miljoen) mogen ontvangen. Dat is opmerkelijk na een zwak eerste kwartaal (-6%). Maar ook het tweede kwartaal was heel sterk dankzij de kaskraker Avengers: Endgame van Marvel Productions (Disney) waarvoor meer dan 2 miljoen tickets bij Kinepolis over de toonbank gingen.

Voor het overige kregen we weer het klassieke Kinepolis-verhaal te lezen. Dat wil zeggen dat de omzet meer is gestegen dan het aantal bezoekers omdat de opbrengsten per bezoeker voort zijn gestegen in alle landen, met uitzondering van Spanje door de overname van de El Punt-bioscopen. Ook de bedrijfskasstroom (ebitda) en de aangepaste winst zijn gestegen. Concrete cijfers kregen we niet in de businessupdate. Daarvoor is het wachten tot de bekendmaking van de jaarcijfers op 20 februari. Halfweg het jaar had bijna 4 procent meer bezoekers geleid tot een 7,3 procent hoger zakencijfer (van 221,8 naar 238,1 miljoen euro) door een verdere toename van de verkoop van producten zoals popcorn. Ook in Canada zien we dat effect. Het hogere aantal bezoekers zorgde voor 7,6 procent meer omzet en tot een 10,3 procent hogere, aangepaste bedrijfskasstroom (van 51,0 naar 56,4 miljoen euro), en een toename van de aangepaste ebitda-marge van 23,4 naar 24,1 procent (per bezoeker van 3,04 naar 3,23 euro). De winst per aandeel klom 10 procent, van 0,70 naar 0,77 euro per aandeel.

Aan het begin van het vierde kwartaal werd Kinepolis ook nog uitgeroepen tot Onderneming van het jaar 2019. Nog goed nieuws was de uitspraak van het hof van beroep van Brussel om de beslissing van de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) te vernietigen zodat Kinepolis geen toestemming meer nodig heeft om in eigen land nieuwe bioscoopcomplexen te openen. Het is nu aan de BMA om er een timing op de plakken.


Conclusie

Kinepolis blijft een van de langetermijnfavorieten, die in de voorbeeldportefeuille thuishoort. Na de overnames van Landmark Cinemas en MJR Digital Cinemas heeft Kinepolis duidelijk de ambitie een zeer performante, wereldwijde bioscoopuitbater te worden. We denken dat ook de Amerikaanse overname is gebeurd tegen een aanvaardbare waardering zodat het positieve advies blijft met een koersdoel van minstens 67 euro voor de komende twaalf tot achttien maanden.


Advies: koopwaardig

Risico: laag

Rating: 1A

Koers: 59,90 euro

Ticker: KIN BB

ISIN-code: BE0974274061

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 1,64 miljard euro

Verwachte k/w 2019: 29

Verwachte k/w 2020: 23,5

Koersverschil 12 maanden: +17%

Koersverschil sinds jaarbegin: +23%

Dividendrendement: 1,5%

Partner Content