Kinross Gold

De internationale spanningen met Rusland veroorzaken extra koersdruk bij Kinross.

Het Canadese Kinross Gold telt acht operationele activa, waarvan vijf op het Amerikaanse continent zijn gelegen (Verenigde Staten, Brazilië en Chili), twee in Rusland en één in West-Afrika. Die laatste, Tasiast in Mauretanië, levert een vijfde van de groepsproductie. Binnenkort wordt een haalbaarheidsstudie gepubliceerd, waarna Kinross zal beslissen over een uitbreiding. De Noord- en Zuid-Amerikaanse mijnen staan in voor 53%, waarbij Fort Knox (Alaska) en Paracatu (Brazilië) er een recordkwartaal op hebben zitten. De meeste aandacht gaat nu naar de twee Russische mijnen van de groep, Kupol en Dvoinoye in Siberië, samen goed voor 27% van de totale output. Beide mijnen zijn ‘high grade’ (rijke ertslagen) en hebben daardoor ook de laagste productiekosten van de hele groep.

Kinross is de grootste, buitenlandse goudproducent in Rusland. Dat zorgt voor ongerustheid. Het Westen nam al administratieve sancties tegen Rusland vanwege het conflict met Oekraïne en overweegt verdere economische maatregelen. Beleggers vrezen dat Rusland hetzelfde zal doen met buitenlandse bedrijven die actief zijn op haar grondgebied. Er is niet meteen een risico op inbeslagname en onteigening van de activa, maar het is niet ondenkbaar dat de geplande uitbreiding van de activiteiten op losse schroeven komt te staan. Een andere mogelijkheid is een forse belastingverhoging. Voorlopig is dat echter niet meer dan speculatie.

Kinross boekte vorig boekjaar voor 2,3 miljard USD aan waardeverminderingen, wat het nettoverlies op 3 miljard USD bracht. Er was wel een aangepaste nettowinst van 321,2 miljoen USD. Door de lagere ontvangen goudprijs, die vorig jaar met 28% kelderde, daalde de omzet met 12%. Kinross verraste wel met een nieuw productierecord van 2,63 miljoen ounce goudequivalent (goud, zilver en bijproducten samen). Eerder werd de prognose al opwaarts bijgesteld. Voor het lopende boekjaar wordt op 2,5 tot 2,7 miljoen ounce gemikt. Ook met de totale productiekosten gaat het de goede richting uit. Die daalden naar 1063 USD per ounce, tegenover 1079 USD per ounce een jaar eerder dankzij de hogere bijdrage van de Russische activa.

Voor 2014 stelt Kinross een verdere afname naar 950 tot 1050 USD voorop, maar dat zal dus vooral afhangen van hoe de situatie in Rusland evolueert. In elk geval worden de kapitaal- en exploratie-uitgaven verder verminderd. De reserves werden met een derde neerwaarts bijgesteld, tot bijna 40 miljoen ounce. Er werd meer geproduceerd en verkocht (Fruta del Norte in Ecuador) dan er nieuwe ounces uit exploratie bij kwamen, en ook de berekeningsmethode werd aangepast, waarbij voortaan alle kosten in rekening worden gebracht.

Na het schrappen van het dividend is de financiële gezondheid van Kinross sterk verbeterd. De schuldpositie werd vorig jaar met 523 miljoen USD gereduceerd en bedraagt nog 1,39 miljard USD netto. Op het einde van vorig boekjaar had Kinross 735 miljoen USD in kas. De eerste terugbetaling van de schuld volgt pas in 2016.

Conclusie

De spanning met Rusland (25% groepsproductie) veroorzaakt extra koersdruk bij Kinross. Samen met een verlaging van de reserves deed dit de koers naar het laagste niveau sinds 2002 terugvallen. Kinross is aan 0,8 keer de boekwaarde en ongeveer 5 keer de verwachte bedrijfskasstroom (ebitda) erg laag gewaardeerd. Beperk wel de positie.

Advies: kopen

Risico: hoog

Rating: 1C

Partner Content