Koers ThromboGenics gaat stevig op en neer

. © BelgaImage
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Sinds oktober bewoog het aandeel van ThromboGenics tussen 3,7 en 5,87 euro. Dat is een schommeling van maar liefst 60 procent. Wij zijn tevreden over de nieuwsstroom bij de Leuvense biotechgroep.

Sinds we het Leuvense biotechbedrijf Thrombogenics enkele weken opnieuw hebben opgenomen in de voorbeeldportefeuille, ging de koers stevig op en neer. Het aandeel bewoog sindsdien tussen 3,7 en 5,87 euro, of een schommeling van maar liefst 60 procent.

De aanleiding was de aankondiging op 10 oktober dat de Amerikaanse farmagigant Merck een belang van 9,9 procent nam in Kalvista en een samenwerkingsverband afsloot voor KVD001, het verstgevorderde product van dat kleine Amerikaanse biotechbedrijf. KalVista start met KVD001 binnenkort een fase II-studie bij patiënten met diabetisch macula-oedeem of DME. KVD001 is net als THR-149 van ThromboGenics een plasmakallikreïne-remmer.

De erkenning door Merck van dat mogelijke behandelingspad voor DME is een flinke opsteker. KalVista ontving een mijlpaalbetaling van 37 miljoen dollar en kan tot 715 miljoen ontvangen als het in de toekomst klinische, regulatoire en commerciële mijlpalen haalt.

De Leuvenaars starten in de eerste helft van 2018 de eerste klinische studie met THR-149. Het is een van de vier producten die het ontwikkelt voor de behandeling van met diabetes gerelateerde oogziekten. Ondanks de beperktere pijplijn van Kalvista kleeft de markt een waarde van 142 miljoen dollar op het bedrijf, waarvan ongeveer de helft is afgedekt door de kaspositie.

Bij ThromboGenics bedraagt de marktkapitalisatie 166 miljoen euro, waarvan 70 procent wordt gedragen door de kaspositie van 113,4 miljoen van eind september. Dat bedrag omvat de 53,7 miljoen euro die de Leuvenaars ontvingen van partner Alcon (Novartis), nadat Alcon de wereldwijde licentierechten voor Jetrea buiten de Verenigde Staten had teruggegeven. Na de goedkeuring op een buitengewone aandeelshoudersvergadering eind oktober investeert Novartis bijkomend 10 miljoen euro in het kapitaal van ThromboGenics.

In het eerste kwartaal van 2018 krijgen we resultaten van de fase II-studie met het anti-PLGF-middel THR-317 bij vijftig DME-patiënten met niet-proliferatieve diabetische retinopathie (NPDR) of de gezichtsbedreigende proliferatieve vorm (PDR). Dat wordt meteen een eerste potentiële stap die waarde creëert voor de pijplijn.

De rekrutering voor de fase II-studie met THR-409 (Jetrea) bij NPDR-patiënten verloopt langzamer dan gehoopt, terwijl de opstart van een eerste klinische studie met THR-687 in de eerste helft van 2018 wel op schema zit. Bij Oncurious, de samenwerking tussen ThromboGenics (belang van 85%) en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), bleek dat de fase I/IIa-studie met TB403 voor hersenkanker bij kinderen twee van de vier patiëntengroepen heeft gerekruteerd.

We zijn tevreden over de nieuwsstroom bij ThromboGenics. De comfortabele kaspositie biedt heel wat ademruimte, en de lage waardering verrekent nog altijd geen significante vooruitgang in de klinische pijplijn van ThromboGenics. Koopwaardig, maar wel met bovengemiddeld risico (rating 1C).

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 4,55 euro

Ticker: THR BB

ISIN-code: BE0003846632

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 166 miljoen euro

K/w 2016: –

Verwachte k/w 2017:

Koersverschil 12 maanden: +64%

Koersverschil sinds jaarbegin: +86%

Dividendrendement: –

Partner Content