Koersbodem ArcelorMittal komt in zicht

. © Belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De aanhoudende economische onzekerheid zette de koers van ArcelorMittal een stevige hak. Maar het bedrijf neemt maatregelen en de schuldenpositie is onder controle.

Het aandeel van de grootste staalproducent van de wereld daalde sinds het begin van het jaar met 30 procent tot het laagste niveau sinds 2016. De conjunctuurgevoelige staalreus heeft last van de stevige afkoeling van de wereldeconomie. Vooral in Europa en de Verenigde Staten, de twee belangrijkste afzetmarkten, doet de zwakke vraag pijn.

Door een aanhoudende overcapaciteit en de toenemende import in Europa vanuit Rusland en Turkije drongen maatregelen zich op. Arcelor besliste in de tweede jaarhelft het jaarlijkse equivalent van 4,2 miljoen ton staal minder te produceren, 10 procent van zijn Europese productiecapaciteit. Arcelor verwees naast de zwakke marktomstandigheden en de stijgende import naar de hoge energiekosten en de toenemende vergoedingen die Europese staalproducenten moeten betalen voor de uitstoot van CO2.

Het bedrijf kondigde maatregelen aan om de balans te versterken. Een eerste element is het verminderen van de verwachte kasnoden voor 2019 van 6,4 miljard dollar naar 5,4 miljard, dankzij lagere investeringsuitgaven (van 4,3 naar 3,8 miljard dollar) en andere uitgaven (-0,5 miljard). Daarnaast verkoopt de groep tegen juni 2021 voor 2 miljard dollar activa. Dat komt boven op de verplichte afstoot van activa in het kader van de overname van Ilva, die eind juni werd afgerond met de verkoop van een aantal Europese activiteiten voor 740 miljoen euro.

Die maatregelen moeten de afbouw van de netttoschuld tot 7 miljard dollar de komende jaren mogelijk maken. Het voornemen blijft om het dividend daarna aanzienlijk te verhogen. Eind juni bedroeg de nettoschuld 10,2 miljard euro, in lijn met eind 2018, maar 1 miljard lager dan op 31 maart.

De neerwaartse trend trok in het tweede kwartaal door. De bedrijfskasstroom (ebitda) daalde tegenover het tweede kwartaal van 2018 met 49,4 procent tot 1,56 miljard dollar, iets boven de analistenverwachting van 1,53 miljard. In het eerste kwartaal bedroeg de terugval 34,2 procent tot 1,65 miljard dollar. Na zes maanden is er een daling met 42,6 procent tot 3,2 miljard. De hoeveelheid verscheept staal steeg in het tweede kwartaal met 4,8 procent tot 22,8 miljoen ton (+4,3% tegenover het eerste kwartaal), maar zonder de overnames van het Italiaanse Ilva en het Braziliaanse Votorantim was er een daling met 0,7 procent (-1,9% na zes maanden). De ebitda per ton zakte van 141 naar 68 dollar en na zes maanden van 130 naar 72 dollar.

De gemiddelde gerealiseerde staalprijs viel in de eerste jaarhelft met 6,1 procent terug (-3,9% in het tweede kwartaal). De rally in de ijzerertsprijs is flink bekoeld, maar zorgde in de mijnafdeling voor een stijging van de ebitda met 51 procent tot 990 miljoen dollar. Eenmalige afschrijvingen voor 1,1 miljard dollar zorgden voor een halfjaarverlies van 33 miljoen, tegenover een nettowinst vorig jaar van 3,1 miljard.

De verwachte stijging van de wereldvraag naar staal voor 2019 werd licht verlaagd, van 1 tot 1,5 procent naar 0,5 à tot 1,5 procent, wegens een verdere verzwakking in Europa. Positief is wel dat de staalprijzen in Europa en in de Verenigde Staten onlangs werden verhoogd.


Conclusie

De aanhoudende economische onzekerheid door het handelsconflict tussen de VS en China zette de aandelenkoers van ArcelorMittal een stevige hak. Maar we zien redenen om optimistischer te worden. Het bedrijf neemt maatregelen en de schuldenpositie is onder controle. We denken dat de koersbodem stilaan is bereikt en verhogen het advies. Het aandeel is een kanshebber voor de voorbeeldportefeuille.


Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 12,4 euro

Ticker: MT NA

ISIN-code: LU1598757687

Markt: Euronext Amsterdam

Beurskapitalisatie: 15,6 miljard euro

K/w 2018: 2,5

Verwachte k/w 2019: 14

Koersverschil 12 maanden: -53%

Koersverschil sinds jaarbegin: -30%

Dividendrendement: 1,5%

Partner Content