Koersbodem Schlumberger biedt prima koopkans

© Reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het herstel van de oliespeler komt maar traag op gang, maar de vooruitzichten zijn goed. De recente koersdaling biedt een koopkans.

Het goede nieuws van het derde kwartaal is dat het omzet- en winstherstel doorzet. De initiële koersreactie (+5%) was dan ook positief. Maar een negatief rapport van Goldman Sachs over de sector van de oliediensten, met als gevolg dat Schlumberger van de lijst met meest koopwaardige aandelen werd gehaald (advies blijft wel ‘kopen’), deed de koers weer naar de jaarbodem zakken.

Paal Kibsgaard, de CEO van Schlumberger, veruit de grootste oliedienstenspeler ter wereld, had al bij de bekendmaking van de resultaten van het tweede kwartaal de bodem in de huidige, zware oliecyclus aangekondigd. Hij heeft maar deels gelijk gekregen, want het herstel verliep bijzonder traag.

Maar de afgelopen twee kwartalen zien we een versnelling in het herstel. Er was sprake van een omzetstijging met 6 procent tegenover het voorgaande kwartaal: van 7,46 van 7,90 miljard dollar. Dat is ook 13 procent beter dan de 7,02 miljard tijdens het derde kwartaal van vorig jaar. Het cijfer lag perfect in lijn met de gemiddelde analistenverwachting van 7,91 miljard dollar. Maar in het derde kwartaal van 2014 bedroeg de kwartaalomzet nog 12,6 miljard dollar. Het illustreert de omvang van de crisis in de oliedienstensector.

In winsttermen is wel sprake van vooruitgang. Als we tenminste de overname- en integratiekosten uit de resultaten halen, evenals eenmalige waardeverminderingen. Dan is er sprake van 0,42 dollar winst per aandeel ten opzichte van 0,35 dollar in het tweede kwartaal en 0,25 dollar in het derde kwartaal van 2016. De toename van het winstverloop ligt ook in lijn met de analistenconsensus van 42 dollarcent per aandeel. De analisten verwachten dat het ook de komende kwartalen zal blijven stijgen.

Voor dit jaar verwacht de analistenconsensus een omzetherstel richting 30,4 miljard dollar of 9,3 procent meer dan de 27,8 miljard dollar voor 2016. Maar dat is nog altijd ver verwijderd van de piekomzet van 48,6 miljard dollar in 2014. Dat omzetherstel moet de winst per aandeel ook gevoelig doen klimmen van 1,14 dollar per aandeel in 2016 naar 1,47 dollar dit jaar. In 2014 werd nog een winst per aandeel van 5,57 dollar per aandeel gerealiseerd. Voor volgend jaar bedraagt de analistenconsensus 2,19 dollar per aandeel.

Schlumberger heeft een pak geloofwaardigheid bij analisten en beleggers. De oliedienstengigant beschikt over de beste technologische expertise om van schaliegasprojecten een succes te maken en tot sterke productieresultaten te komen. Een belangrijke troef van het Frans-Amerikaanse oliedienstenbedrijf op langere termijn is de wereldwijde aanwezigheid.

In het derde kwartaal werd 67 procent van de omzet buiten Noord-Amerika behaald. Dat zorgt voor de nodige risicospreiding. De activiteiten in Noord-Amerika zijn forser gedaald dan de internationale. Een andere troef is het grootste palet aan producten en diensten voor de klanten, op de eerste plaats de oliemajors. In het derde kwartaal kwam het omzetherstel vooral van de Noord-Amerikaanse activiteiten (+18%) tegenover een status quo voor de internationale activiteiten.

Conclusie

Schlumberger is een topper in de oliedienstensector. Al moeten we toegeven dat het wat langer dan verwacht heeft geduurd alvorens het herstel echt op gang is gekomen. We zien in de recente koersdaling ondanks de verbeterde vooruitzichten een koopkans. We verhogen het advies. We hebben al eerder met succes het aandeel in de voorbeeldportefeuille gehad en leggen opnieuw een aankooporder.

Advies: koopwaardig

Risico: laag

Rating: 1A

Koers: 61,72 dollar

Ticker: SLB US

ISIN-code: AN8068571086

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 84,95 miljard dollar

K/w 2016: 48

Verwachte k/w 2017: 41

Koersverschil 12 maanden: -21%

Koersverschil sinds jaarbegin: -27%

Dividendrendement: 3,3%

Partner Content