Komt het nog goed met… EVS?

© EVS

De Bel-20 deed het in de eerste jaarhelft nog een stuk slechter dan het Europese beursgemiddelde. Dat is te wijten aan enkele zware teleurstellingen, die Belgische investeerders absoluut niet zagen aankomen. In acht afleveringen overlopen we acht zwaar afgestrafte Belgische aandelen. Vandaag: EVS, dat ook niet meer scoort in sportjaren.

Het probleem met EVSis dat het groeibedrijf met fantastische marges al enkele jaren geen groeibedrijf meer is. Zonder beterschap zijn een of meerdere verlieskwartalen in het boekjaar 2019 niet meer uit te sluiten. Sinds 2012 groeit EVS al niet meer. De hard- en softwareproducent voor verwerking van opgenomen beelden in de tv-industrie ziet dan ook met lede ogen de winstmarges afkalven. In 2012 bedroeg de beurskapitalisatie nog ruim 600 miljoen euro met een ebitda-marge (bedrijfskasstroom ten opzichte van de omzet) in de buurt van 50 procent. Tegenwoordig ligt de beurswaarde rond 270 miljoen euro, mede omdat de ebitda-marge tot 30 procent is geslonken.

De koers kreeg dit jaar een extra tik omdat EVS zwakke cijfers publiceerde in de eerste drie maanden van een even jaar, een jaar met grote sportevenementen (begin dit jaar de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea en nu de Wereldbeker voetbal in Rusland). De speler met een unieke positie in de live sportverslaggeving haalt extra inkomsten uit de verhuur van materiaal tijdens die megaspektakels. Maar met een omzetcijfer voor 2018 tussen 115 en 130 miljoen euro op basis van de prognose van het bedrijf zal EVS een vergelijkbare omzet halen ten opzichte van vorig jaar (118,8 miljoen euro in 2017). Dat is een onaangename verrassing omdat de omzet en de winst in vorige even jaren toch duidelijk hoger was dan in de oneven jaren. Mediamaatschappijen en televisiezenders blijven zuinig met investeringen door de zwakke evolutie van hun advertentie-inkomsten als gevolg van de scherpe concurrentie van vooral Netflix.

De koers bedraagt nog een kwart van de piekkoers zo’n tien jaar geleden. De marges dreigen dit jaar tot het laagste peil van het decennium te zakken. De aandeelhouders krijgen dan ook almaar minder dividend (halvering in 2017 tegenover 2014). De kans is groot dat het boekjaar 2018 een teleurstelling wordt en er is veel optimisme nodig om te rekenen op een goed 2019. Anderzijds heeft de waardering zich de jongste tijd wel volledig aangepast aan de situatie met een verwachte koerswinstverhouding in de buurt van 10 en 6,5 keer de verwachte verhouding tussen de ondernemingswaarde en de bedrijfskasstroom (ev/ebitda). We verhogen dan ook het advies, maar voor een positief advies is het nog te vroeg.


Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 19,84 euro

Ticker: EVS BB

ISIN-code: BE0003820371

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 270 miljoen euro

K/w 2017: 12

Verwachte k/w 2018: 10

Koersverschil 12 maanden: -43%

Koersverschil sinds jaarbegin: -32%

Dividendrendement: 5,0%

Partner Content