Kwartaalcijfers Schlumberger bevestigen fraaie koerssprong

Archiefbeeld van oliekranen. © Getty Images

Analisten verwachten voor 2022 het hoogste winstcijfer van de afgelopen vijf jaar.

De enorme stijging van olie- en gasprijzen is uitstekend nieuws voor de Frans-Amerikaanse oliedienstengigant Schlumberger. Het zorgt voor fors stijgende winsten bij de oliebedrijven, die weer extra budget krijgen om in olie-exploratie en -ontginning te investeren.

Schlumberger kon die opsteker wel gebruiken na enkele turbulente jaren. In 2019 werd topman en voorzitter Paal Kibsgaard aan de kant geschoven. Hij werd als CEO opgevolgd door trouwe soldaat en Fransman Olivier Le Peuch. Die begon met een grote opkuisoperatie met miljardenafschrijvingen op overnames uit het verleden. Vorig jaar stond volledig in het teken van de covid-19-pandemie en de enorme impact op de olieprijs. Dit jaar is de prijs van het zwarte goud spectaculair hersteld. Bovendien zijn experts ervan overtuigd dat de wil van steeds meer partijen om uit de fossiele brandstoffen te stappen en er niet meer in te investeren de komende jaren zal leiden tot meer en meer productieproblemen in de olie- en gasindustrie. Er zullen dus wel degelijk nog bijkomende investeringen nodig zijn om de komende tien tot twintig jaar voldoende olie en gas te produceren. Want een wereld zonder fossiele brandstoffen is nog niet voor morgen.

Er was in het vierde kwartaal een omzet van 6,225 miljard dollar. Dat is 13 procent beter dan de 5,85 miljard dollar in het vierde kwartaal van 2020, en 6 procent beter dan de 5,53 miljard dollar in het derde kwartaal. Bovendien ligt het cijfer ruim 2 procent boven de gemiddelde analistenverwachting van 6,09 miljard dollar.

Straffer was de winstontwikkeling, al is dat logisch. Door de coronacrisis was Schlumberger slechts beperkt winstgevend in het vierde kwartaal van vorig jaar. Vandaar de sprong van de recurrente (zonder uitzonderlijke elementen) winst per aandeel van 0,22 naar 0,41 dollar (+86%). Even belangrijk is de stijging met 14 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal (0,39 dollar per aandeel).

Schlumberger dankt zijn marktleiderschap aan de beste technologische expertise om van schalieprojecten een succes te maken en aan de wereldwijde aanwezigheid van het Frans-Amerikaanse oliedienstenbedrijf. Dat laatste element zien we heel duidelijk als we de omzet splitsen over de Noord-Amerikaanse en de internationale activiteiten. Tussen oktober en december bedroeg de Noord-Amerikaanse omzet 1,28 miljard dollar. Dat is slechts een vijfde van de totale omzet. De internationale omzet – die ging van van 4,34 naar 4,90 miljard dollar – is op jaarbasis met 13 procent toegenomen tegenover een stijging van 10 procent voor Amerikaanse omzet.

Voor 2022 bedraagt de analistenconsensus 1,90 dollar per aandeel. Dat is 61 dollarcent of 48 procent meer dan het resultaat van 2021. Dat zou het hoogste winstcijfer per aandeel van de afgelopen vijf jaar zijn. Voor 2023 zien analisten een verdere winstverbetering tot 2,54 dollar per aandeel. Het kwartaaldividend wordt behouden op 12,5 dollarcent per aandeel.


Conclusie

Schlumberger maakte vorige jaar even deel uit van de voorbeeldportefeuille. Na een forse stijging en gemengde cijfers voor het derde kwartaal namen we winst. Terecht, het aandeel kende ook een inzinking, maar die was tijdelijk. We vergaten het aandeel weer op te pikken, want intussen bereikt het nieuwe jaarpieken. Tegen ruim 20 keer de verwachte winst 2022 en een verwachte verhouding van 11 keer de ondernemingswaarde (ev) tegenover de bedrijfskassstroom (ebitda) en na de sterke koersprestatie van de voorbije maanden vrezen we een nieuwe terugval. We voeren tijdelijk een adviesverlaging door.


Advies: verkopen

Risico: gemiddeld

Rating: 3B

Koers: 39,68 dollar

Ticker: SLB US

ISIN-code: AN8068571086

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 55,69 miljard dollar

K/w 2021: 30

Verwachte k/w 2022: 20,5

Koersverschil 12 maanden: +62%

Koersverschil sinds jaarbegin: +33%

Dividendrendement: 1,2%

Partner Content