Lagere zilverprijs weegt op koers Pan American Silver

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Ondanks degelijke resultaten zag Pan American Silver zijn koers sinds het begin van het jaar ruim een kwart dalen. Het aandeel is dan ook een koopje.

Zilver heeft het jaar goed ingezet, maar sinds eind februari gaat het weer bergaf. De zilverprijs daalde onder 15 dollar per troy ounce, naar het laagste niveau sinds december. Het verlies van zilver bedraagt 7 procent, terwijl goud ongeveer break-even noteert sinds het jaarbegin.

Zo is het moeilijk voor edelmetaalaandelen om uit te blinken. Ook Pan American Silver (PAAS) verkeert in die situatie. Het koersverlies loopt dit jaar op tot iets meer dan een kwart, hoewel de operationele resultaten niet ontgoochelden. In het kwartaalrapport zijn de cijfers van het overgenomen Tahoe Resources sinds 22 februari geconsolideerd. De activa van Tahoe hebben dus 38 dagen bijgedragen aan het groepsresultaat. Het gaat in de eerste plaats over goudproductie bij La Arena en Shahuindo (beide in Peru) en het Timmins-complex (Canada).

Het is de bedoeling dat Timmins en Bell Creek worden verkocht. Die staan voor 376,4 miljoen dollar in de boeken. De goudproductie van beide mijnen wordt dit jaar geschat op 155.000 tot 160.000 troy ounce. PAAS kocht Tahoe in de eerste plaats voor de Escobal-mijn in Guatemala, die een productiepotentieel van 20 miljoen troy ounce zilver per jaar (gemiddelde 2014-2017) heeft. De mijn ligt al enkele kwartalen stil door een verzuurde relatie met de inheemse bevolking en het vorige management van Tahoe. PAAS hoopt tot een vergelijk te komen. Het heropstarten van Escobal wordt ongetwijfeld een werk van lange adem.

De ontvangen zilverprijs daalde in het eerste kwartaal naar 15,52 dollar per troy ounce, tegenover nog 16,78 dollar een jaar eerder. Bij goud was de prijsdaling beperkter: van 1333 naar 1300 dollar. Ook de prijzen van de bijproducten zink, lood en koper daalden. Dankzij de bijdrage van de mijnen van Tahoe steeg de omzet op jaarbasis wel met 12,4 procent, naar 232,6 miljoen troy ounce. De nettowinst daalde van 48,2 miljoen dollar of 31 dollarcent per aandeel naar 33,8 miljoen of 19 dollarcent. Dat was ruim boven de consensusverwachting van 6 dollarcent.

De mijnen van de groep produceerden in het eerste kwartaal gezamenlijk 6,13 miljoen troy ounce zilver, iets meer dan een jaar geleden (6,1 miljoen). Dankzij de bijdrage van de overgenomen mijnen ging de goudproductie er flink op vooruit, naar 80.500 troy ounce (+74%). De productieprognose voor het volledige boekjaar bedraagt 26,6 tot 27,6 miljoen troy ounce zilver en 570.000 tot 620.000 troy ounce goud. Bij een eventuele verkoop van Timmins zal dat uiteraard verminderen. In de tweede jaarhelft wordt de productie bij Joaquin en Cose (Argentinië) opgestart. Bij La Colorada verloopt de exploratie voorspoedig.

Om de overname van Tahoe te financieren, sprak PAAS de openstaande kredietlijn aan. Het cashgedeelte van de overname bedraagt 275 miljoen dollar, maar er moest ook nog een schuld van Tahoe worden afgelost. De kredietfaciliteit van 500 miljoen dollar werd voor 335 miljoen dollar gebruikt, zodat nog 165 miljoen dollar beschikbaar is. De totale schuld bedraagt 363,1 miljoen dollar, waarvan 335 miljoen van de gebruikte kredietlijn. Het kwartaaldividend bleef ongewijzigd op 3,5 dollarcent per aandeel, goed voor een uitgave van 7,3 miljoen dollar.


Conclusie

Pan American SIlver ging de voorbije weken mee onderuit met de zilverprijs. De kwartaalcijfers lagen in lijn met de verwachtingen en de prognoses voor 2019 werden herbevestigd. Op korte termijn zullen de activa van het overgenomen Tahoe worden geïntegreerd, maar het meest beloftevolle actief (Escobal) is een langetermijnproject. Tegen amper 0,9 keer de boekwaarde en met voldoende geld in kas blijft Pan American Silver een koopje. We verstevigen onze positie.


Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 10,49 dollar

Ticker: PAAS US

ISIN-code: US6516391066

Markt: New York Stock Exchange

Beurskapitalisatie: 2,2 miljard dollar

K/w 2018: 170

Verwachte k/w 2019: 27

Koersverschil 12 maanden: -41%

Koersverschil sinds jaarbegin: -28%

Dividendrendement: 1,3%

Partner Content