Lelijk eendje Kinross Gold wordt uitblinker

"Het is onmogelijk het juiste instapmoment te kiezen." © .

Het aandeel van de Canadese goudproducent deed het jarenlang slechter dan het gemiddelde in de sector. Die situatie is echter gekeerd.

Kinross presteert met een klim van ruim 50 procent sinds het jaarbegin nu ruim drie keer zo goed als de Van Eck Gold Miners-index. Enerzijds zijn de schulden nu wel meer onder controle. Anderzijds zit een aantal projecten in de pijplijn, die de productie kunnen doen toenemen en tegelijk de kosten verlagen.

Kinross had na de eerste jaarhelft 1,06 miljard dollar in kas, aangevuld met een kredietlijn van 1,43 miljard dollar die de beschikbare liquiditeit op bijna 2,5 miljard dollar brengt. De langetermijnschuld bedraagt nog 1,73 miljard dollar of 0,6 keer de bedrijfswinst (ebitda). Daarmee doet Kinross het beter dan de meeste andere grote goudproducenten. De eerste terugbetalingen staan pas in 2021 gepland. Het komt er voor Kinross op aan voldoende kasstromen te genereren die zowel de schulden kunnen afbetalen als de nieuwe projecten financieren.

Kinross is de vijfde goudproducent ter wereld met een output van bijna 2,8 miljoen troy ounce goud in 2016. De mijnen in Noord- en Zuid-Amerika staan samen in voor ongeveer 60 procent van de output. West-Afrika levert voorlopig 17 procent en Rusland 23 procent van de groepsproductie. Door de erg lage productiekosten is de winstbijdrage van de Russische mijnen het hoogst.

Het productiecijfer voor dit jaar zal met 2,5 tot 2,7 miljoen troy ounce iets lager uitkomen. Dat lijkt een eerder bescheiden prognose gezien de output in de eerste jaarhelft al 1,37 miljoen troy ounce bedroeg. De tweede jaarhelft wordt iets minder goed door een geplande productieverlaging bij Paracatu in Brazilië, dat kampt met een tekort aan water. Round Mountain en Bald Mountain, beide overgenomen van Barrick, kenden een sterke eerste jaarhelft, net als Fort Knox.

Aan de kostenzijde bedroegen de totale productiekosten 931 dollar per troy ounce, tegenover gemiddeld 984 dollar in 2016. Voor het lopende boekjaar stelt Kinross een vrij ruime marge van 925 tot 1025 dollar voorop. De gemiddelde ontvangen goudprijs klom naar 1241 dollar, waardoor ook de aangepaste operationele kasstroom (481,7 miljoen dollar) er met 22 procent op vooruit ging.

De kapitaaluitgaven bleven beperkt tot 380 miljoen dollar, terwijl Kinross voor het volledige jaar 900 miljoen dollar vooropstelt. Dat betekent dat er in de tweede jaarhelft een inhaalbeweging zit aan te komen. De eerste fase van de uitbreiding van Tasiast (Mauritanië) is voor 55 procent afgerond en moet tegen midden volgend jaar afgerond zijn. Dat moet de output van de mijn verhogen naar 400.000 troy ounce op jaarbasis. Eerder deze maand werd beslist door te gaan met een tweede fase, die de verwerkingscapaciteit van de ertsen voort zal opkrikken. Indien alles volgens plan verloopt, zou vanaf 2021 een jaarproductie van meer dan 800.000 troy ounce mogelijk worden. Voorts komt er ook een uitbreiding van Round Mountain. Die moet de levensduur van de mijn met vijf jaar verlengen, wat 1,5 miljoen troy ounce goud extra moet opleveren.


Conclusie

De operationele prestatie van Kinross Gold lag in de eerste jaarhelft in lijn met de verwachtingen. De financiële situatie is gezond en er zitten een aantal interessante projecten in de pijplijn. De evolutie van de goudprijs zal bepalen of de uitbreidingen al dan niet met eigen kasstromen gefinancierd kunnen worden.


Advies : koopwaardig

Risico : hoog

Rating : 1C

Munt: Amerikaanse dollar

Markt: New York Stock Exchange

Beurskapitalisatie: 5,7 miljard dollar

K/w 2016: 43

Verwachte k/w 2017: 48

Koersverschil 12 maanden: +13 %

Koersverschil sinds jaarbegin: +50 %

Dividendrendement: –

Partner Content