Lezersvraag: Is EVS definitief zijn groeistatus kwijt?

© EVS
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Ik ben al vele jaren aandeelhouder van EVS. De jongste jaren ben ik daar minder tevreden over. Mogen we het aandeel definitief afschrijven als groeiwaarde?

In de beleggingswereld is het altijd gevaarlijk woorden als ‘definitief’ of ‘nooit’ in de mond te nemen. We stellen dus niet dat EVS ‘definitief’ moet worden afgeschreven als groeibedrijf en dat het ‘nooit’ nog een sterk groeiverhaal wordt.

Maar we delen wel uw analyse dat EVS al enkele jaren niet meer de groeiwaarde is die het is geweest en dat het dat meer dan waarschijnlijk ook niet meteen meer zal worden. Op dat gebied zal 2017 zeker niet het jaar van de grote ommekeer zijn geweest. Er is natuurlijk het eeuwige excuus dat het om een oneven jaar ging, een jaar dus zonder grote sportevenementen.

Opgeteld voor de eerste negen maanden haalde EVS 79,0 miljoen euro omzet. Dat is 23,8 procent minder dan de 103,8 miljoen euro in dezelfde periode van 2016. Dat was een jaar met een Europees kampioenschap (EK) voetbal en de Olympische Zomerspelen van Rio. Door zijn dominante positie in de live sportverslaggeving worden de omzet en de winst van EVS mee gedreven door de grote sportevenementen zoals Olympische Spelen en kampioenschappen voetbal. Tijdens die megaspektakels kan EVS flink wat extra materiaal verhuren. Halen we die extra omzet uit het cijfer van 2016, dan is nog sprake van een daling met 10,7 procent.

Minstens even belangrijk de jongste jaren was het gebrek aan grote nieuwe investeringen bij de grote mediamaatschappijen, zodat de omzet de afgelopen vijf jaar niet echt meer organisch is gegroeid (gemiddelde omzetverwachting 2017 is 117 miljoen euro, versus 111,2 miljoen euro omzet in 2010).

Gezien de stevige marges die de Luikse onderneming heeft dankzij haar sterke marktpositie, heeft wat meer of minder omzet een forse invloed op de winstontwikkeling. De 23,8 procent lagere omzet in de periode januari-september leidt tot 53,6 procent minder bedrijfswinst (ebit; van 39,7 naar 18,4 miljoen euro) tegenover de eerste negen maanden in 2016. Voor de winst per aandeel was na negen maanden sprake van een val van 2,07 naar 0,95 euro. Het orderboek voor 2018 bevatte op 31 oktober al voor 25,0 miljoen euro orders, inclusief 10,5 miljoen euro voor de verhuur van extra materiaal voor het volgende ‘grote’ sportjaar met onder meer het wereldkampioenschap voetbal in Rusland.

Ook geen geweldig signaal is dat het interim-dividend werd verlaagd van 0,60 naar 0,50 euro per aandeel. EVS raakt maar niet af van het juk van de oneven jaren. Het aandeel wordt dan ook niet langer gewaardeerd als een echte groeiwaarde, tegen 10,5 keer de verhouding ondernemingswaarde (ev) tegenover de bedrijfskasstroom (ebitda) 2017 (8,5 voor 2018). Helaas is dat voorlopig terecht. We bevestigen dan ook ons advies ‘houden/afwachten’ (rating 2B).

Partner Content