Lezersvraag: is Solvay een overnameprooi?

Solvay. Monoholdings hebben een nadeel tegenover andere holdings. © .
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Solvay transformeerde zich de jongste jaren tot een hoogtechnologisch chemiebedrijf. Is het Belgische topbedrijf vatbaar voor een overnamebod, gezien de overnameactiviteit in de sector?

De boutade luidde enkele jaren terug dat elk Bel-20-bedrijf over te nemen was. Intussen mogen we AB InBev van het lijstje schrappen. Daarvoor is de bierkoning na de overname van SABMiller in 2016 definitief een te grote prooi geworden. Dat betekent uiteraard niet dat de overnamethesis voor elke andere Bel-20-er een realistisch scenario is.

Wat ons betreft, mag een overnamescenario overigens niet de centrale reden zijn voor een investering in een aandeel. En al zeker niet voor een investering in de Belgische trots en blue chip Solvay.

Het bedrijf werd in 1863 opgericht door Ernest Solvay en geniet tot op vandaag het stabiele familiale aandeelhouderschap dat via de holding Solvac 30,7 procent van het kapitaal aanhoudt. Het bedrijf bewees al die jaren voldoende maturiteit te hebben om zelfstandig te groeien.

De positie van Solvac maakt dat Solvay niet zomaar over te nemen is. Het klopt dat de jongste tijd heel wat overnameactiviteit is in de chemiesector, maar we zien geen enkel teken dat erop wijst dat Solvay zelf het onderwerp van een overnamepoging zou worden.

De Belgische chemietrots transformeerde de jongste jaren effectief tot een wereldleider in chemische specialiteiten. Een eerste belangrijke aanzet was de overname van het Franse Rhodia in 2011, gevolgd door de duur betaalde overname van Cytec in 2015. Solvay betaalde 14,7 keer de verwachte verhouding van de ondernemingswaarde (ev) tegenover de bedrijfskasstroom (ebitda) voor 2015. De overnamesom van 5 miljard euro werd gedeeltelijk gefinancierd door een kapitaalverhoging van 1,5 miljard euro.

Dat was meteen de eerste kapitaalverhoging sinds de beursgang in 1967. Solvac onderschreef de kapitaalverhoging volledig en behield daarmee zijn belang. Naast de overname van Cytec en Chemlogics heeft Solvay zich de jongste jaren ook van heel wat activiteiten ontdaan, met als voorlopig sluitstuk de in september aangekondigde verkoop van de polyamide-divisie aan BASF voor 1,6 miljard euro. Daarmee mag de transformatie voorlopig als voltooid beschouwd worden.

We verwachten dat Solvay in de wat verdere toekomst nieuwe overnames doet. De kapitaalverhoging en twijfels over de Chinese economie zorgden in 2015 voor een mooi aankoopmoment, waar we met de voorbeeldportefeuille op inspeelden.

De waardering was toen teruggevallen tot een lage ondernemingswaarde (ev) van 5,5 keer de verwachte ebitda 2015. Intussen is de ondernemingswaarde opgelopen tot 8,4 keer de verwachte ebitda 2017. We vinden dat een faire waardering en bevestigen daarom het advies ‘houden’ (rating 2B).

Partner Content