Lezersvraag: moet ik Fred Olsen Energy verkopen?

. © BelgaImage

De koers van het Noorse oliedienstenbedrijf Fred Olsen Energy lijkt aan een remonte bezig. Blijft het verkoopadvies overeind?

Het klopt dat het aandeel van de Noorse verhuurder van offshore olieboorinstallaties Fred Olsen Energy de jongste weken met 30 procent is gestegen. Al valt die remonte natuurlijk sterk te relativeren, gezien de enorme daling in de voorbije jaren en de halvering van de koers sinds ons verkoopadvies van begin dit jaar.

Noordzee

Een eerste aanzet tot het herstel was de toekenning van een driejarig boorcontract in de Noordzee op 21 september, weliswaar aan concurrent Awilco Drilling. Het contract heeft een waarde van 126 miljoen dollar en is daarmee het grootste in lange tijd op die kernmarkt voor Fred Olsen.

Uiteraard was het beter geweest als het contract naar Fred Olsen was gegaan, maar de toekenning wettigt de hoop op een beginnend herstel voor de fel geteisterde offshore activiteiten. Het aantal aanvragen en tenders in de Noordzee neemt na jaren van ellende weer toe, al wordt voor 2018 veeleer op een bescheiden herstel gemikt, met vooral kortetermijnopdrachten.

Poetin

Een tweede factor voor het koersherstel was dat de Russische president Vladimir Poetin verklaarde dat hij de verlenging van de inperking van de olieproductie van de belangrijkste producerende landen – de meeste OPEC-landen en een aantal andere producenten, waaronder Rusland – genegen is. De beperking loopt nog tot in maart 2018, maar wordt mogelijk tot eind 2018 verlengd. Of dat voldoende is om Fred Olsen uit de problemen te halen, is veel minder vanzelfsprekend. In juli kreeg het bedrijf een nieuwe uppercut, omdat Anadarko Petroleum het contract opzegde met de Bolette Dolphin, het vaandelschip van de groep, dat nog tot juli 2018 onder contract lag. In ruil ontvangt Fred Olsen wel een opzeggingsvergoeding van 96 miljoen dollar.

Met uitzondering van een korte opdracht voor de Bideford Dolphin die deze maand afloopt, zijn alle andere platforms werkloos. De Borgsten Dolphin wordt dit kwartaal ontmanteld en we verwachten op termijn hetzelfde lot voor de Belford Dolphin en de Bredford Dolphin. Dat zou de vloot in enkele jaren terugbrengen van tien naar vijf platforms. Tegen volgende zomer moet Fred Olsen een oplossing vinden voor zijn schulden (netto 530 miljoen dollar eind juni). De convenanten werden eind vorig jaar gewijzigd tot juni 2018.

Gezien de sterke schouders van hoofdaandeelhouder Bonheur (51,9%), verwachten we geen faillissement, maar een sterk verwaterende kapitaalverhoging als onderdeel van een herfinanciering blijft waarschijnlijk. Ondanks de lichte verbetering van het sentiment zouden we daarom gebruikmmaken van koersoplevingen om bestaande posities af te bouwen. Verkopen (rating 3C).

Partner Content