Lezersvraag: Waarom geloven jullie niet in Kiadis Pharma?

. © Alexander Traksel (iStock)
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Heel wat analisten tonen zich heel positief over het Nederlandse biotechbedrijf Kiadis Pharma. Waarom jullie niet?

Kiadis Pharma noteert sinds juli 2015 op Euronext Brussel en Euronext Amsterdam. De beursgang gebeurde tegen 12,5 euro per aandeel. Het enige product in de pijplijn is ATIR-101, een kandidaat-geneesmiddel dat het immuunsysteem ondersteunt na een stamceltransplantatie (HSCT), vooral voor de behandeling van zeldzame bloedkankers. Het gaat om een zogenoemd T-cell-product, dat wordt toegediend na een haplo-identieke transplantatie, een transplantatie waar maar voor 50 procent een match is met de patiënt. Dankzij die techniek is het makkelijker donoren te vinden, maar ze vergroot wel aanzienlijk het risico op Graft versus Host Disease (GVHD), waardoor de lichaamsvreemde T-cellen de patiënt aanvallen. Tot nu wordt vaak chemotherapie gebruikt om dat op te vangen. Kiadis ontwikkelde met ATIR-101 een nieuwe techniek, waardoor de T-cellen die vatbaar zijn om GVHD te veroorzaken worden verwijderd.

Er loopt sinds december 2017 een fase III-studie in zowel Europa als de Verenigde Staten, een vergelijkingsstudie met het PTCy- of Baltimore-protocol, de huidige standaardprocedure. De voorziene uitlezing van het eerste deel van de resultaten is intussen met twaalf maanden opgeschoven, tot de tweede helft van 2020 (midden oktober waren 22 patiënten gerekruteerd op een totaal van 250 patiënten). Kiadis diende in april 2017 een voorlopige goedkeuringsaanvraag in bij het Europese geneesmiddelenagentschap (EMA), op basis van beloftevolle fase II-studieresultaten. Maar op 12 oktober moest Kiadis opbiechten dat het geplande advies over de voorlopige goedkeuringsaanvraag door het adviserend orgaan van de EMA (CHMP) is uitgesteld, van het vierde kwartaal naar de eerste helft van 2019. Kiadis vroeg en kreeg extra tijd om bijkomende vragen te beantwoorden, al werden er gelukkig geen nieuwe klinische data gevraagd.

Het bedrijf rekent er nog altijd op dat het de verkoop in de tweede helft van 2019 de verkoop in een eerste Europees land kan opstarten. Het zal de verkoop zelfstandig organiseren. Toch zaaide het uitstel twijfel bij de beleggers, want het aandeel verloor sindsdien ruim 40 procent, deels door een stevige kapitaalverhoging op 19 oktober. Kiadis gaf 3,9 miljoen nieuwe aandelen uit (19% extra) tegen 8 euro, of een stevige korting van 25 procent op de laatste koers. Het was al de derde aandelenuitgifte sinds oktober 2017 (ruim 55% extra aandelen sindsdien).

Het bedrijf beschikt over voldoende cash tot de tweede helft van 2020. Analisten hanteren een gemiddeld koersdoel van 22 euro en mikken tegen 2030 op een piekverkoop van 500 miljoen euro in Europa en de Verenigde Staten samen. Bestaande posities mogen worden aangehouden, maar voor nieuwe aankopen zouden we wachten op meer nieuws over het advies van de CHMP. Bij een positief advies verwachten we een stevige rally en wordt het bedrijf een overnamekandidaat. Houden (rating 2C).

Partner Content