Lezersvraag: waarom komt er geen koersreactie bij Nutrien?

© Reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Ik heb nog steeds aandelen van Nutrien. Hoe komt het dat het aandeel nauwelijks reageerde op de geslaagde verkoop van het belang in SQM?

Een van de voorwaarden die de mededingingsautoriteiten stelden voor de fusie tussen het Canadese Potash Corp en het Amerikaanse Agrium, waaruit eind vorig jaar Nutrien ontstond, was dat Potash Corp zijn deelnemingen in drie andere meststoffenbedrijven zou verkopen. In januari verkocht het zijn belang in het Israëlische ICL voor 685 miljoen Amerikaanse dollar. Maar het was toch vooral uitkijken naar de verkoop van de veruit meest waardevolle participatie van 32 procent in Sociedad Quimica y Minera de Chile (SQM), een wereldspeler in lithium (marktaandeel van 27%). De verplichte verkoop trok heel wat gegadigden, aangezien lithium de jongste jaren de enorme vlucht heeft genomen door de fors toegenomen vraag naar herlaadbare batterijen vanuit de auto-industrie.

Op 17 mei kondigde Nutrien de verkoop aan van 62,56 miljoen A-aandelen van SQM (belang van 24%) tegen 65 dollar per aandeel aan het Chinese Tianqi Lithium, of een opbrengst van 4,07 miljard dollar. Hoewel de verkoopprijs afgerond 10 procent boven de toenmalige koers van SQM lag, rekenden analisten op een nog hogere opbrengst van 4,5 miljard dollar vanwege het strategische belang van SQM. Vorige week verkocht Nutrien het resterende belang in SQM (20,17 miljoen B-aandelen tegen 49,05 dollar) voor afgerond 1 miljard dollar. De verkoop van het belang van 28 procent in het niet-beursgenoteerde Arab Potash Company (APC), de derde participatie van Potash Corp, is tegen de boekwaarde 300 miljoen dollar waard en wordt later dit jaar verkocht.

De nettoschuld van Nutrien halveert door de verkopen tot 5 miljard dollar, of een lage 1,5 keer de verwachte bedrijfskasstroom (ebitda) voor 2018. Het bedrijf realiseerde in het eerste kwartaal 150 miljoen dollar synergiebesparingen. De doelstelling voor eind 2018 ligt op 250 miljoen dollar, oplopend tot 500 miljoen tegen eind 2019. Het management verklaarde dat het de komende jaren vooral zal investeren in de retailafdeling van Agrium die ruim 1500 retaillocaties omvat, verspreid over zeven landen in Noord- en Zuid-Amerika en Australië. De verwachte ebitda voor 2018 uit retail bedraagt 1,2 à 1,3 miljard dollar. Na een goed eerste kwartaal werd de verwachte ebitda van de potashafdeling voor 2018 met 0,1 miljard dollar opgetrokken tot 1,2 à 1,4 miljard. Daardoor werd de onderkant van de voorziene vork op groepsniveau opgetrokken van 3,1 miljard naar 3,2 miljard dollar (ongewijzigde bovenkant van 3,7 miljard).

Het eerste kwartaaldividend bedroeg 0,4 dollar bruto per aandeel, of een aantrekkelijk brutorendement van 3,2 procent. Daarnaast loopt tot februari 2019 een programma voor de inkoop van 5 procent van de uitstaande aandelen. De aandeelhouders krijgen uit de opbrengst van de verkoop van de participatie in SQM mogelijk een eenmalige extra vergoeding. De markt zal daarop allicht wel positief reageren. We bevestigen het koopadvies (rating 1B).

Partner Content