Lezersvraag: wat moet ik met McEwen Mining doen?

"Het is onmogelijk het juiste instapmoment te kiezen." © .

Sinds ik aandelen van McEwen Mining kocht, is de koers bijna gehalveerd. Wat moet ik nu doen?

Beleggen in individuele goudmijnaandelen vereist stalen zenuwen vanwege de enorme volatiliteit. In ons advies hanteren we voor kleine producenten dan ook steevast het hoge risicoprofiel C. Dat is voor het ambitieuze McEwen Mining niet anders. Het aandeel was in de eerste helft van 2016 een uitblinker, met een vervijfvoudiging van de koers. Maar vooral de jongste maanden viel de koers fors terug. Een eerste oorzaak is de tegenvallende productie van de twee producerende activa in de eerste jaarhelft: de San José-mijn in Argentinië (belang van 49%, goud en zilver) en de El Gallo-goudmijn in Mexico. El Gallo produceerde vorig jaar 55.250 ounce en San José 90.264 ounce goudequivalenten, goed voor een groepstotaal van 145.500 ounce goudequivalenten. Dit jaar wordt een jaarproductie van 144.000 ounce verwacht, maar na zes maanden staat de teller nog maar op 62.317 ounce. Gecombineerd met tijdelijk hogere kosten resulteerde dat in de eerste jaarhelft in een nettoverlies van 4,7 miljoen dollar, tegenover nog een nettowinst van 21,4 miljoen vorig jaar.

Een tweede oorzaak is de vertraging van de lopende uitbreidingsprojecten: Gold Bar in het Amerikaanse Nevada en de El Gallo-zilvermijn in Mexico. Op korte termijn is er beterschap te verwachten, want deze maand wordt de toelating verwacht voor de bouw van Gold Bar. Een investering van 60 miljoen dollar volstaat om binnen het jaar een goudmijn te bouwen die jaarlijks 65.000 ounce goud kan produceren. Nog deze maand komt er een belangrijke voorlopige haalbaarheidsstudie voor het gigantische Los Azules-koperexploratieproject in Argentinië. Die zal de waarde van het project en daarmee de slaagkansen op een latere verkoop verhogen. Daarnaast valt eind dit jaar de beslissing over de bouw van de El Gallo-zilvermijn.

Daarbovenop wordt via overnames gewerkt om de brandende ambitie van Rob McEwen, de topman van McEwen Mining en een levende legende in de goudsector, waar te maken: op termijn opgenomen te worden in de S&P500-index. Onlangs kondigde McEwen Mining aan dat het het Black-Fox-goudmijncomplex in Timmins in Canada heeft overgenomen voor 35 miljoen dollar (jaarlijkse productie van 50 à 60.000 ounce goud). Black-Fox heeft extra verwerkingscapaciteit en biedt daarom een aantrekkelijke synergie met de overname van Lexam VG Gold, dat vier geavanceerde exploratieactiva heeft in Timmins. McEwen Mining is schuldenvrij en zal zijn productie tegen 2019 verdubbelen richting 300.000 ounce goudequivalenten. We zouden van de stevige terugval profiteren om bij te kopen en bevestigen het koopadvies (rating 1C).

Partner Content