Margeherstel duwt Barco naar recordkoers

© belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De stijging van de winstgevendheid van Barco en de prognoses voor het lopende boekjaar zijn een aangename verrassing. Toch gaan we niet helemaal mee met de euforische reacties van analisten en beleggers.

Na de eerste jaarhelft oogde de omzetevolutie bij Barco niet bepaald rooskleurig, en ook de winstgevendheid liet het afweten. Het streefdoel van topman Jan De Witte om tegen 2020 naar een marge op de bedrijfswinst (ebitda) tussen 12 en 14 procent te halen, leek niet vanzelfsprekend. In 2017 bedroeg die marge nog 10,4 procent, om in de eerste helft van 2018 verder te dalen naar 10,3 procent. Maar Barco verraste vriend en vijand met een sterk vierde kwartaal. De omzet groeide met 3,2 procent op jaarbasis naar 281,7 miljoen euro, maar bleef wel ruim 2 procent achter op de consensusprognose. Over het volledige boekjaar kwam de omzet met bijna 1,03 miljard euro een half procent onder de verwachting uit. De margedoelstelling is tegen alle verwachtingen nu al bereikt. De ebitda-marge klom naar gemiddeld 12,1 procent, en naar zelfs 13,8 procent in de tweede jaarhelft.

Die stijging was te danken aan het grotere aandeel van producten met een hoge marge in de totale omzet. Daarnaast werd werk gemaakt van een hogere efficiëntie en een striktere kostencontrole. De prestaties van de afdelingen liepen wel uiteen. De Entertainment-afdeling zette zowel in het vierde kwartaal als over het hele boekjaar een ontgoochelende prestatie neer. De hoge groeicijfers in China behoren tot het verleden, nu er meer goedkopere projectoren voor het middensegment worden verkocht. Ook de winstgevendheid liet het afweten met een ebitda-marge van amper 7,4 procent. Dat was niet alleen flink onder het groepsgemiddelde, maar ook onder de consensusverwachting van 8,8 procent. Het ergste leed lijkt bij Entertainment stilaan achter de rug. In de Verenigde Staten en Europa komt de vervangingsmarkt van projectoren die aan het begin van dit decennium werden geïnstalleerd stilaan op gang.

Het contrast met de Enterprise-afdeling is groot. Die levert ongeveer een derde van de groepsomzet, maar is wel goed voor de helft van de bedrijfswinst. De ebitda-marge overtrof met 18,1 procent ruim de consensusverwachting van 14,9 procent. Enterprise omvat het sterproduct ClickShare en de Control Rooms. ClickShare zorgt voor een draadloze verbinding tussen mobiele toestellen en grote presentatieschermen. Het product blijft een succes, met meer dan een half miljoen installaties sinds het in 2012 op de markt kwam. Barco moet wel alert blijven, want er zijn kapers op de kust die de patenten van de groep misbruiken. Die kopieën zijn intussen wel van de markt gehaald.

Bij Healthcare, de kleinste afdeling, bleef de omzet vorig jaar nagenoeg ongewijzigd, maar de ebitda-marge (12,5%) lag boven het groepsgemiddelde. Dezelfde verdeling als bij de omzet tekende zich af bij de nieuwe orders. Die stegen in het vierde kwartaal met 10 procent, maar kwamen over het volledige jaar nog wel lager uit (-1,3%). Enterprise (+3,9%) en Healthcare (+4,5%) konden de achteruitgang bij Entertainment (-7,7%) niet compenseren.

Barco mikt voor 2019 op een omzetgroei van 5 procent en de verdere toename van de ebitda-marge. De groep beschikte eind vorig boekjaar over een nettokaspositie van 247,4 miljoen euro, of 37 miljoen euro meer dan een jaar eerder. De joint venture Cinionic (activiteiten voor laserprojectoren) heeft bijkomend 84,6 miljoen dollar in kas. Barco trekt het dividend op van 2,1 naar 2,3 euro bruto per aandeel.


Conclusie

De stijging van de winstgevendheid en de prognoses voor het lopende boekjaar waren een aangename verrassing. Toch gaan we niet helemaal mee met de euforische reacties van analisten en beleggers. Barco blijft een cyclisch bedrijf en de activiteiten zijn niet immuun voor een wereldwijde groeivertraging. De beurswaarde is sinds eind december met ruim een derde toegenomen, zodat koersstijgingen niet langer vanzelfsprekend zijn. Te behouden.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 128,6 euro

Ticker: BAR BB

ISIN-code: BE0003790079

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 1,6 miljard euro

K/w 2018: 21

Verwachte k/w 2019: 19

Koersverschil 12 maanden: +33%

Koersverschil sinds jaarbegin: +27,5%

Dividendrendement: 1,8%

Partner Content