Marine Harvest

Mislukte overname Cermaq

6,00 NOK – 2C↑

Marine Harvest Group (afgekort MHG; beurs van Oslo; www.marineharvest.com; ISIN-code NO0003054108) pakte eind april uit met een vrijwillig bod op het eveneens Noorse Cermaq, met het oog op de creatie van ‘s werelds grootste bedrijf in aquacultuur. Marine Harvest bood aanvankelijk 105 Noorse kroon (NOK) per aandeel, de helft in cash en de helft in MHG-aandelen. De prijs van 105 NOK hield een premie van 22% in ten opzichte van de slotkoers van Cermaq voor de aankondiging van het bod. Op dat moment had Marine Harvest al een belang van 4,7% in Cermaq opgebouwd. Hoewel het bod nog lichtjes werd verhoogd, zagen de aandeelhouders van Cermaq echter onvoldoende voordelen in het MHG-voorstel, zodat Marine Harvest vorige week aangaf de ruim 5 miljoen Cermaq-aandelen opnieuw te hebben verkocht, tegen gemiddeld 105,6 NOK per aandeel. Wat toch goed was voor een meerwaarde van 133,5 miljoen NOK. Marine Harvest gaat nu opnieuw focussen op interne groei, nieuwe ‘greenfield’-projecten (‘vanaf nul’) in voeding en expansie van zalmkwekerijen en de integratie van het vorig jaar overgenomen Morpol. Bovendien ziet het management opnieuw ruimte voor de herinvoering van een kwartaaldividend vanaf het tweede kwartaal. Want de prijzen voor zalm zitten weer in de opwaartse curve van de fameuze zalmcyclus door nog steeds een stevige groei in de vraag en een beperkte stijging in het aanbod. Marine Harvest is veruit de grootste zalmproducent ter wereld, met zowat een kwart van de wereldmarkt in handen. De zalmsector werd in 2008 door elkaar geschud door de zeer besmettelijke zalmanemie (ISA, Infectious Salmon Anemia), veroorzaakt door een virus dat volop doorbrak in Chili. Het smalle Zuid-Amerikaanse land was in een recordtempo uitgegroeid tot de tweede grootste zalmexporteur ter wereld en grootste uitvoerder naar de Amerikaanse markt. Chili zit weer volop in de opbouw van capaciteit en zag als enige, belangrijke producent ter wereld de volumes in het eerste trimester sterk toenemen (+58,6% op jaarbasis, tot 106.100 ton). Daarmee worden de dalingen in Noorwegen (-4% tot 232.200 ton), Noord-Amerika (-3,9% tot 29.900 ton) en Schotland (-21,4% tot 25.700 ton) opgevangen tot een globale productiestijging tot 423.800 ton (+5,3% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2012). Die productiegroei was onvoldoende om de sterke vraag in Europa en Noord-Amerika op te vangen, met gevoelige prijsstijgingen tot gevolg. Met een gemiddelde prijs van 35,41 NOK per kilo (4,77 EUR) is niet alleen sprake van een 35,4%-stijging ten opzichte van 12 maanden daarvoor, maar ook van de hoogste gemiddelde zalmprijs op kwartaalbasis in 7 jaar.

Het eerste trimester werd dan ook een voltreffer, met een sprong van de rebit (recurrente bedrijfsresultaat, ebit zonder eenmalige elementen) van 444 miljoen naar 652 miljoen NOK of +47%. Met een gemiddelde ebit van 6,63 NOK per kilogram, tegenover 3,35 NOK in het eerste kwartaal van vorig jaar. De groepswinst klom van 0,11 naar 0,20 NOK per aandeel.

De zalmsector zit duidelijk weer in het opwaartse deel van de prijscyclus. Na een dieptepunt in de winst vorig jaar met 0,109 NOK per aandeel zijn de verwachtingen de voorbije maanden fors opgetrokken, tot circa 0,60 NOK per aandeel dit jaar en 0,70 NOK per aandeel voor volgend jaar. De huidige koers verrekent dus 10 keer de verwachte winst dit en 8,5 keer die van volgend jaar. Duur is het aandeel dus nog niet, ondanks de klim van de voorbije maanden. Ook is er het weer aanknopen met dividenduitkeringen. Die hervatting vanaf dit trimester kan de koers verder ondersteunen. Vandaar dat we het advies verhogen van ‘houden/afwachten’ naar ‘opbouwen’ (rating 2C). De betere gang van zaken en de overnamepoging op Cermaq vestigen ook onze aandacht op een andere speler in deze sector, Nutreco, die we weldra aan u zullen voorstellen.

Opbouwen

Partner Content