MDX Health

Rudi Mariën komt aan boord

2,88 EUR – 2C↑

Onder leiding van CEO Jan Groen timmert het Belgische biotechbedrijf MDxHealth (ticker MDXH; NYSE Euronext Brussel) stevig verder aan het uitbouwen van een commercieel winstgevend bedrijf. De activiteiten van het vroegere OncoMethylome zijn onderverdeeld in de afdelingen ClinicalMDx en PharmacoMDx. Via het gepatenteerde methylisatieplatform ontwikkelt en commercialiseert Clinical MDx moleculaire tests op verschillende soorten kankers. De tests bevestigen of een kanker al dan niet aanwezig is (ConfirmMDx), geven een indicatie van de agressiviteit van de tumor (InformMDx) of voorspellen in welke mate een behandeling bij de patiënt zal aanslaan (PredictMDx). MDXH bereikte in 2012 een eerste mijlpaal met de commercialisatie in de VS van een ConfirmMDx-test voor prostaatkanker. Daarvoor bouwde MDXH een eigen laboratorium dat intussen alle benodigde homologaties en certificaten heeft verkregen.

Jaarlijks worden in de VS 900.000 biopsieën uitgevoerd, waarvan 75% negatief zijn. 25% daarvan zijn vals negatief en de ConfirmMDx-test wordt bij negatieve biopsieën als bevestigingstest gebruikt. Op die manier worden nodeloze extra biopsieën vermeden en, volgens een studie van MDXH, tot 600 USD per patiënt bespaard. De totale markt wordt op 1 miljard USD geschat. Onlangs ondertekende MDXH verschillende akkoorden met overkoepelende privéverzekeringsmaatschappijen (70% van de markt is privé), waardoor nu 80 miljoen Amerikanen, 30% van alle verzekerden, toegang hebben tot de test. Later dit jaar verwacht MDXH de goedkeuring tot terugbetaling door Medicare, de publieke ziekteverzekering in de VS en volgen resultaten van een validatiestudie in de VS.

Daarnaast is MDXH volop bezig met studies voor een InformMDx-test voor prostaatkanker en verschillende tests voor long- en hersenkanker. De afdeling PharmacoMDx focust op de ontwikkeling van companion diagnostics. Dat zijn begeleidende tests bij het ontwikkelen van geneesmiddelen die helpen om methylisatie biomarkers te ontdekken en te testen. Die biomarkers kunnen uitmaken welke patiënten baat hebben bij een geneesmiddel. Verzekeringsmaatschappijen, maar ook de farmasector zijn meer en meer vragende partij voor zulke tests. PharmacoMDx heeft samenwerkingsverbanden met onder meer Roche, Exact Sciences, Abbott en GSK Biologicals.

Een fase III-studie van Merck Serono voor hersentumoren met een begeleidende test van MDXH is mislukt (niet gerelateerd aan de MDXH-test). Onlangs kondigde Exact Sciences wel een geslaagde fase III-studie op darmkanker aan met een test van MDXH. Dat product met de test kan volgend jaar op de markt komen. Pharmaco MDx realiseerde vorig jaar het grootste deel van de 3,7 miljoen EUR omzet. De verkoop van de ConfirmMDx-test startte in mei 2012 en men verkocht een kleine 1500 tests in 2012. In augustus stond de teller voor 2013 al op ruim 3000.

De omzet bedroeg in de eerste jaarhelft 3 miljoen EUR versus 1,5 miljoen EUR het eerste semester 2012. De uitbouw van de organisatie kost echter veel geld en in de eerste jaarhelft 2013 bedroeg het nettoverlies 6 miljoen EUR (vorig jaar 4,3 miljoen EUR) en werd 4,5 miljoen EUR cash verbrand (vorig jaar 4,1 miljoen EUR). Dankzij 17,9 miljoen EUR van een privéplaatsing in juni tegen 2,06 EUR per aandeel steeg de kaspositie tot 24,7 miljoen EUR (11,7 miljoen EUR eind 2012). De bekende Belgische biotechbelegger Rudi Mariën nam, net als bij de vorige kapitaalverhoging in 2012, toen aan 1,45 EUR per aandeel, een belangrijk stuk van de plaatsing op zich. Hij bezit nu 18% van de 34,3 miljoen aandelen.

Het pad naar structurele winst is nog lang en ligt bezaaid met allerhande commerciële en regulatoire onzekerheden. De slaagkansen voor MDxHealth zijn echter toegenomen en de instap in het kapitaal door Rudi Mariën boezemt vertrouwen. We verhogen het advies naar ‘eerste positie’ (rating 2C). Houd echter rekening met het beduidend meer dan gemiddeld risico! Het blijft biotech…

Eerste positie

Partner Content