MDxHealth zet jaar fraai in

. © Alexander Traksel (iStock)
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

MDxHealth zag zijn omzet uit prostaatkankertesten in het eerste kwartaal klimmen met 60 procent. De groei van SelectMDx, de op urine gebaseerde prostaatkankertest, was nog sterker.

Het Belgische diagnosticabedrijf MDxHealth is het jaar goed begonnen. De omzet uit de verkoop van prostaatkankertesten is in het eerste kwartaal geklommen met 60 procent tot 7,9 miljoen, tegenover 4,9 miljoen dollar vorig jaar. Het aantal verkochte testen steeg van 6000 naar 9300, een toename met 55 procent. ConfirmMDx zag het volume met 51 procent klimmen tot 5794 testen, al bevat dat cijfer wel 640 testen die verband houden met een in 2017 opgestarte opvolgstudie voor de terugbetaling door Medicare, de Amerikaanse publieke ziekteverzekering. ConfirmMDx trekt de positieve lijn van het vierde kwartaal dus door, waarin het eerste effect van de uitbreiding van het verkoopteam van 33 naar 50 mensen zichtbaar werd en het volume met 14 procent toenam tegenover het vierde kwartaal van 2016. Op jaarbasis boekte ConfirmMDx daardoor een bescheiden volumegroei van 4,9 procent tot 21.400 testen.

De groei bij SelectMDx, de op urine gebaseerde prostaatkankertest, was met 62 procent nog sterker. Er zijn 3500 testen verkocht, waarvan 2749 in de Verenigde Staten (+47%) en 720 in Europa (+167%). In maart kwam het positieve nieuws dat SelectMDx is opgenomen in de klinische richtlijnen 2018 van de Europese vereniging van urologen (EAU). Onverwachts kondigde MDxHealth op 26 april aan dat ConfirmMDx ook werd opgenomen in de klinische richtlijnen voor 2018 van de EAU en dat het start met de verdeling van de test in Europa. Dat was niet gepland, maar het bedrijf komt tegemoet aan de onlangs toegenomen vraag bij Europese urologen om de test in Europa beschikbaar te maken. Dit jaar zijn al zes nieuwe contracten ondertekend met verzekeraars, vier voor ConfirmMDX en twee voor SelectMDx, naast een serviceovereenkomst voor SelectMDx in Italië.

In de loop van 2018 worden bijkomende studieresultaten met SelectMDx verwacht. Die moeten enerzijds het pad effenen om het terugbetalingsdossier voor eind 2018 in te dienen bij Medicare, het dossier samen te stellen voor de opname in de belangrijke Amerikaanse klinische NCCN-richtlijnen (opname allicht in 2019) en meer terugbetalingen te verkrijgen van de verzekeraars. Anderzijds moeten de studieresultaten het nut aantonen van de uitbreiding van het marktgebruik naar de opvolging van prostaatkankerpatiënten, en op termijn naar de screening van patiënten met een lagere verhoogde PSA-bloedwaarde. Het totale marktpotentieel van SelectMDx in Europa en de Verenigde Staten kan zo op termijn verviervoudigen tot 4 miljoen patiënten.

Door de in maart doorgevoerde kapitaalverhoging van 44 miljoen dollar klom de kaspositie van MDxHealth van 16,8 miljoen eind 2017 naar 51,3 miljoen eind maart (9,5 miljoen cashburn). Voorlopig mikt het management nog altijd heel behoedzaam op een minstens vergelijkbare omzetgroei uit de verkoop van testen als in 2017 (+13%). Dat impliceert een minimale omzet van 31,9 miljoen dollar. De gemiddelde analistenverwachting bedraagt 35,4 miljoen dollar (+26%). MDxHealth boekte in het eerste kwartaal 0,5 miljoen dollar licentie-inkomsten voor de uitbreiding van een licentieovereenkomst met LabCorp in Noord-Amerika, voor een biomerker voor kankertesten, naar een wereldwijde licentie.

Conclusie

We zijn tevreden met de kwartaalupdate van MDxHealth. Uiteraard moet die trend de komende kwartalen doorzetten. Het management moest zijn groeiprognose vorig jaar zwaar bijstellen en is daarom uiterst behoedzaam over de groeiverwachtingen voor 2018. Het bedrijf kan na de stevige kapitaalverhoging de komende twee jaar volop toewerken naar een structureel positieve kasstroom, wellicht vanaf 2020. Dat positieve scenario zit hoegenaamd niet in de koers verrekend.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Koers: 3,78 euro

Ticker: MDXH BB

ISIN-code: BE0003844611

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 227 miljoen euro

K/w 2017: –

Verwachte k/w 2018: –

Koersverschil 12 maanden: -27%

Koersverschil sinds jaarbegin: +19%

Dividendrendement: –

Partner Content