Medivir

Het is uitkijken naar de verdere evolutie van de verkoopcijfers van Simeprevir in de nog snel evoluerende HCV-medicijnenmarkt.

Het Zweedse farmabedrijf Medivir rapporteerde vorige week sterke eerstekwartaalcijfers. Het was het eerste volledige kwartaal sinds Simeprevir in het najaar van 2013 door Johnson & Johnson (JNJ; in handen van de wereldwijde verkooprechten buiten Scandinavië) op de markt werd gebracht in Japan, de Verenigde Staten en Canada. Simeprevir realiseerde in het eerste kwartaal een omzet van 354 miljoen USD, waarvan 291 miljoen USD in de Verenigde Staten. Dat was duidelijk beter dan verwacht, gezien de omzetverwachtingen voor 2014 van 200 tot 800 miljoen USD. Medivir verdiende daarop 161,7 miljoen SEK royalty-inkomsten, 7,4% van de omzet.

In het vierde kwartaal van 2013 ontving Medivir 10,5 miljoen SEK. De omzet in de farmabusiness zakte door de zachte winter met 9,6%, tot 46,4 miljoen SEK. De 208,2 miljoen SEK omzet leverde een bedrijfswinst (ebit) op van 88,6 miljoen SEK. Dankzij een eenmalige belastinginkomst van 196,8 miljoen SEK bedroeg de nettowinst 283,8 miljoen SEK (9,01 SEK per aandeel). Recurrent geeft dat een nettowinst van 87 miljoen SEK of 2,78 SEK per aandeel.

Simeprevir is een middel tegen hepatitis C, een leveraandoening veroorzaakt door het hepatitis C-virus (HCV), waaraan naar schatting 3% van de wereldbevolking lijdt. De markt voor HCV-medicijnen zal het komende decennium enorm groeien, met schattingen tot 100 miljard USD. De ziekte werd tot nu toe afgeremd met interferon (inspuiting) en ribavirine. De nieuwste geneesmiddelen zijn proteaseremmers (zoals Simeprevir; proteasen zijn enzymen die eiwitten en andere ketens van aminozuren afbreken) of polymeraseremmers (zoals Sofosbuvir van Gilead Sciences; polymerasen zijn enzymencomplexen betrokken in de verspreiding van HCV), beide gekenmerkt door een hogere efficiëntie en kortere behandelingsduur. JNJ diende recentelijk een aanvullende aanvraag in bij het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap (FDA) voor het gezamenlijk toedienen van Simeprevir en Sofosbuvir als eenmaaldaagse, orale therapie gedurende acht of twaalf weken. Een nieuwe stap richting het ultieme doel van interferonvrije combinatietherapieën.

Er lopen verschillende andere studies met combinaties van medicijnen en ook concurrenten zoals AbbVie en Merck zullen de markt betreden. Het marktaandeel van Simeprevir bedraagt 20% in de VS (Sofosbuvir is absoluut marktleider) en zelfs 50% in Japan. De wekelijkse voorschriftdata bevestigen de stijgende trend, al is het riskant om blindelings de verkoopcijfers te extrapoleren. In maart werd Simeprevir goedgekeurd in Rusland (de derde grootste populatie HCV-patiënten) en in mei volgt normaal de definitieve goedkeuring in Europa, na een positieve aanbeveling in maart door het adviserend commité (CHMP). Medivir is voorbereid op de commercialisering van Simeprevir in Scandinavië vanaf juni. Het uitgebreide verkoopteam ondersteunt sinds april ook de lancering van twee nieuwe producten (Adasuve en Suscard) uit de eigen farmabusiness.

Conclusie

Het is uitkijken naar de verdere evolutie van de verkoopcijfers van Simeprevir in de nog snel evoluerende HCV-medicijnenmarkt. We denken dat de verhoogde analistenverwachtingen voor 2014 van 957 miljoen SEK omzet en 10 SEK per aandeel gezuiverde winst nog steeds te voorzichtig zijn. We nemen het aandeel op in de Inside Selectie. Enkel voor de risicobewuste belegger.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Partner Content