Medivir

De terugloop in de verkoop van Simeprevir verloopt sneller dan verwacht.

Zoals verwacht zet de dalende trend in de omzetcijfers van het Zweedse farmabedrijf Medivir zich door. 2014 was voor Medivir ronduit historisch, nadat de verkoop van Simeprevir, een middel tegen hepatitis C (een leveraandoening veroorzaakt door het hepatitis C-virus; HCV), met 2,3 miljard USD ruimschoots de verwachtingen – initieel tussen 200 en 800 miljoen USD – overtrof. Op kwartaalbasis was de trend echter veel minder gunstig: 354 miljoen USD omzet in het eerste kwartaal, 831 miljoen USD in het tweede, 796 miljoen USD in het derde en 321 miljoen USD in het laatste kwartaal.

In het eerste kwartaal van 2015 daalde de verkoop van Simeprevir naar 234 miljoen USD, -34% tegenover het eerste kwartaal 2014. In de Verenigde Staten daalde de verkoop fors, van 256 miljoen USD vorig kwartaal naar 98 miljoen USD (291 miljoen USD in het eerste kwartaal van 2014). Dat betekent wel dat partner Johnson & Johnson de verkoop in de overige landen (Japan, Rusland, Mexico, Australië en Europa, exclusief Scandinavië) zag toenemen: van 65 miljoen USD het vorige kwartaal naar 136 miljoen USD (63 miljoen USD in het eerste kwartaal van 2014). Medivir verdiende hierop 128,6 miljoen SEK royalty’s, te vergelijken met 161,7 miljoen SEK in het eerste kwartaal van 2014.

In Scandinavië verzorgt de commerciële organisatie van Medivir de verkoop van Simeprevir. Daar zien we voor het eerst een terugval: 34,2 miljoen SEK omzet, tegenover nog 103,1 miljoen SEK in het vierde kwartaal. De lancering van Harvoni in oktober, een nieuwe orale combinatietherapie van Gilead Sciences, drukt de concurrentie inclusief Simeprevir weg. De overige verkopen in Scandinavië van 14 ingelicentieerde farmageneesmiddelen presteerden sterk, met een omzetstijging van 11%, tot 52,3 miljoen SEK. De verkoop kon, net als in het vierde kwartaal, profiteren van een langdurig griepseizoen.

De groepsomzet van 215,9 miljoen SEK (+3,7%) resulteerde in een nettowinst van 66,7 miljoen SEK, of 2,29 SEK per aandeel. Na de vrijwillige terugname van 14% van de uitstaande aandelen in februari, keurde de aandeelhoudersvergadering in mei een inkoopprogramma goed voor maximaal 10% van de uitstaande aandelen, in te kopen over de komende twaalf maanden. Medivir beschikt over een comfortabele kaspositie van 1 miljard SEK (50% van de marktkapitalisatie), die het zal aanwenden voor het ontwikkelen van de pijplijn, en het uitbreiden van de productenportefeuille in Scandinavië.

In het derde kwartaal start een fase I-studie met MIV-247 (een beloftevol product tegen neuropatische pijn of zenuwpijn), en eind 2015 een fase IIa-studie met MIV-711 (een middel tegen osteoartritis). Daarnaast zijn er nog preklinische middelen tegen infectieziekten -waaronder MIV-802, een beloftevol nieuw HCV-medicijn dat recent sterke preklinische resultaten liet zien.

Conclusie

De terugloop in de verkoop van Simeprevir verloopt sneller dan verhoopt. Dat is een streep door de rekening voor Medivir. Tegen 12 keer de verlaagde verwachte winst 2015, 1,4 keer de boekwaarde en nauwelijks 2 keer de kaspositie is dat evenwel in de koers verrekend. Het zal tijd vergen, maar we zien in de pijplijn voldoende mogelijkheden die het aandeel op termijn een nieuw elan kunnen bezorgen.

Advies: houden

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Partner Content