Microsoft draait op volle toeren

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De marktwaarde van Microsoft klom na de publicatie van de kwartaalcijfers voor het eerst voorbij 1000 miljard dollar.

De marktwaarde van Microsoft klom na de publicatie van de kwartaalcijfers voor het eerst voorbij 1000 miljard dollar. De softwaregroep is niet het eerste bedrijf dat dat magische getal op de tabellen zet. Eerder gingen Apple (augustus) en Amazon (september) Microsoft al voor. De aanleiding van die doorbraak waren de beter dan verwachte cijfers over de periode van januari tot maart, het derde kwartaal van het fiscale boekjaar 2019.

Voor de rapportering van zijn financiële resultaten heeft Microsoft zijn activiteiten in drie divisies ondergebracht, waarvan de omzet ongeveer even groot is. De omzet van Productivity and Business – die onder meer Office, LinkedIn en Microsoft Dynamics omvat – klom met 14 procent op jaarbasis naar 10,2 miljard dollar, of boven de consensusprognose van 10 miljard. Office 365 voor commercieel gebruik telt wereldwijd 180 miljoen klanten. Office voor consumenten is met 34,2 miljoen gebruikers kleiner, maar ook dat segment blijft groeien (+18%). LinkedIn bevestigde de positieve evolutie van de voorbije kwartalen met een groei van 27 procent.

De omzet van Intelligent Cloud klom met 22 procent naar 9,65 miljard dollar, tegenover een verwachte 9,3 miljard. Die divisie omvat onder meer de server- en enterpriseactiviteiten en het Azure-cloudaanbod. Microsoft trok enkele jaren terug volop de kaart van de cloud. Daarmee maakte het succesvol de omslag van een klassiek technologiebedrijf gericht op de verkoop van softwarelicenties naar een bedrijfsmodel met een focus op recurrente inkomsten. Dat is niet vanzelfsprekend, want door de hoge investeringen zijn de marges van clouddiensten voorlopig lager dan die van de softwarelicenties. Het Azure-platform is wel schaalbaar, waardoor de vaste kosten dalen naarmate er meer gebruikers zijn. De groei van Azure blijft met 73 procent indrukwekkend hoog. Microsoft is nu de tweede speler in het infrastructuursegment met een marktaandeel van bijna 30 procent, tegenover 41 procent voor Amazon.

Afgemeten aan de omzet is More Personal Computing de grootste divisie (10,7 miljard dollar). De omzetgroei was met 8 procent op jaarbasis wel de laagste van de groep. Die afdeling omvat naast Windows ook de Xbox en de Surface-tablet. Windows groeide met 15 procent, omdat Microsoft had aangekondigd dat Windows 7 vanaf volgend jaar niet langer wordt ondersteund en dus geen beveiligingsupdates meer krijgt. Op groepsniveau klom de omzet met 14 procent naar 30,6 miljard dollar.

Microsoft klopte daarmee voor de zevende keer in acht kwartalen de verwachtingen. De brutowinst steeg met 16 procent iets harder dan de omzet, waardoor de brutowinstmarge met 67 procent 1 procent hoger lag dan vorig jaar. De nettowinst steeg met 19 procent naar 8,8 miljard dollar, of 1,14 dollar per aandeel (consensus: 1 dollar). Microsoft mikt voor het boekjaar 2020 op een dubbelcijferige omzetgroei en een verdere toename van de operationele winst. Het softwarebedrijf blijft een cashmachine: de vrije kasstroom klom met 19 procent op jaarbasis naar 11 miljard dollar.

Microsoft keerde in het derde kwartaal 7,4 miljard dollar uit aan de aandeelhouders, of 17 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het grootste deel (3,9 miljard dollar) verliep via de inkoop van eigen aandelen. Er werd ook voor 3,5 miljard dollar aan dividenden uitgekeerd. Microsoft had eind maart 131,5 miljard dollar in liquiditeiten en investeringen op korte termijn op de balans staan. Daar stond een schuldpositie van 86,3 miljard dollar tegenover.


Conclusie

Microsoft draait op volle toeren. Het grootste voorbehoud tegenover een investering is de waardering: het noteert met een premie tegenover de brede markt en zijn eigen historische gemiddelde. We verwachten dat er nog betere instapmomenten komen.

Advies: verkopen

Risico: gemiddeld

Rating: 3B

Koers: 130,6 dollar

Ticker: MSFT US

ISIN-code: US5949181045

Markt: Nasdaq

Beurskapitalisatie: 1001 miljard dollar

K/w 2018: 30

Verwachte k/w 2019: 28,5

Koersverschil 12 maanden: +40%

Koersverschil sinds jaarbegin: +28%

Dividendrendement: 1,4%

Partner Content