Microsoft onttroonde Apple als grootste beurskapitalisatie

© REUTERS
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Microsoft is nog een van de weinige echte groeibedrijven in de technologiesector.

Eind november streefde Microsoft opnieuw Apple voorbij als bedrijf met de grootste beurswaarde. De voorbije maanden stonden technologie-aandelen onder druk door bezorgdheid over een groeivertraging en de hoge waarderingen. Zo zag Apple sinds begin oktober bijna een kwart van zijn beurswaarde verdampen. Microsoft is de klassieke uitzondering: het aandeel noteert amper 5 procent onder de topkoers en staat nog steeds 29 procent boven het niveau van begin 2018. Ter vergelijking: het rendement van de technologie-index Nasdaq is met amper 3 procent nagenoeg volledig weggesmolten.

Die goede prestatie van Microsoft kwam er niet toevallig. Het bedrijf klopt al acht kwartalen op rij de consensusprognoses. In het voorbije boekjaar 2018 realiseerde het bedrijf 110,4 miljard dollar omzet, het hoogste cijfer ooit. Voor het lopende boekjaar 2019 wordt een dubbelcijferige omzetgroei naar 125 miljard dollar verwacht. De grote sterkte van Microsoft is dat het prijszettingsmacht koppelt aan een breed gamma producten en diensten, en dus niet afhankelijk is van één sterproduct, zoals dat bij Apple het geval is met de iPhone. Bovendien presteren alle afdelingen die de groei van het bedrijf dragen, uitstekend.

In de drie maanden tot eind september, het eerste kwartaal van het fiscale boekjaar 2019, klom de omzet met 19 procent naar 29,1 miljard dollar. Dat is liefst 1,2 miljard dollar boven de consensusprognose. Microsoft stelt voor het lopende eindejaarskwartaal een omzet tussen 31,9 en 32,7 miljard dollar voorop en scoort daarmee beter dan de gemiddelde analistenverwachting.

Ondanks de tegenwind van de duurdere dollar ging de winst per aandeel er met 36 procent op vooruit, naar 1,14 dollar per aandeel. Dat is 18 dollarcent boven de verwachtingen, wat onder meer te danken is aan de inkoop van eigen aandelen en een lagere belastingvoet.

Microsoft rapporteert via drie productgroepen. Daarvan is de consumentenafdeling More Personal Computing de grootste met een omzet van 10,7 miljard dollar, een groei van 15 procent op jaarbasis. De groei van Windows (+3%) bleef beperkt, maar Office (+16%) en vooral Gaming (Xbox, +44%) deden het een stuk beter.

De afdeling Productivity and Business groeide met 19 procent, naar 9,8 miljard dollar. De uitschieters waren LinkedIn (+33%) en Office voor bedrijven (+17%).

De kleinste afdeling kan evenwel met het hoogste groeipercentage uitpakken. De omzet van Intelligent Cloud klom met bijna een kwart naar 8,6 miljard dollar. De Azure-familie van cloudtoepassingen groeide met liefst 76 procent. Microsoft legt met Azure de marktleider Amazon Web Services het vuur aan de schenen. De groep staat vooral in het bedrijfssegment erg sterk met een breed aanbod producten en diensten.

Microsoft keerde in het derde kwartaal 6,1 miljard dollar uit via dividenden en de inkoop van eigen aandelen. De kapitaaluitgaven stegen op jaarbasis met 70 procent naar 3,6 miljard dollar, maar Microsoft realiseerde in het derde kwartaal toch nog een vrije kasstroom van 10,1 miljard dollar. De softwaregroep had begin oktober een kaspositie van 135,9 miljard dollar. Daar stond een schuldpositie van 76,2 miljard dollar tegenover. Dat brengt de cashpositie netto op 59,7 miljard dollar, 2,2 miljard dollar meer dan drie maanden eerder.


Conclusie

Microsoft is nog een van de weinige echte groeibedrijven in de technologiesector. De groep blijft dominant in klassieke activiteiten als kantoorsoftware, maar is tegelijk ook uitgegroeid tot een dominante speler in het cloudsegment. Microsoft staat financieel erg sterk en blijft hoge kasstromen genereren. Maar tegen 25 keer de verwachte winst van het lopende boekjaar vinden we het aandeel te rijkelijk gewaardeerd. We raden daarom aan winst te nemen.


Advies: verkopen

Risico: gemiddeld

Rating: 3B

Koers: 112,09 dollar

Ticker: MSFT US

ISIN-code: US5949181045

Markt: Nasdaq

Beurskapitalisatie: 858,7 miljard dollar

K/w 2018: 29

Verwachte k/w 2019: 25

Koersverschil 12 maanden: +35%

Koersverschil sinds jaarbegin: +29%

Dividendrendement: 1,7%

Partner Content