Microsoft

Nieuwe strategie wordt concreet

31,88 USD – 3B

Onlangs had Microsoft aangegeven dat de groep zich in de toekomst wil heroriënteren in de richting van hardware en diensten. De softwareproducent wachtte niet lang om die nieuwe strategie te concretiseren. Eerder deze week maakte Microsoft de overname van Nokia Devices & Services bekend. Het gaat hierbij voor alle duidelijkheid niet om Nokia als geheel, maar wel om de onderdelen apparaten en aanverwante diensten (gsm’s en smartphones) en het gebruik van patenten en licenties. Voor de hardwaretak wordt 3,79 miljard EUR betaald en voor de intellectuele eigendom moet Microsoft 1,65 miljard EUR op tafel leggen. Dat brengt de totale uitgave op 5,44 miljard EUR of ongeveer 7 miljard USD. Microsoft beschikte op het einde van vorig kwartaal over een nettoliquiditeitspositie van bijna 60 miljard USD.

De koers van het Nokia-aandeel was de voorbije jaren in vrije val, doordat het marktaandeel van de Finnen steeds verder achteruitboerde. In het segment van de klassieke mobieltjes (Asha-productlijn) bekleedt de groep nog steeds de tweede plaats, na Samsung, maar in de lucratievere niche van de smartphones zit Nokia niet eens in de top vijf. Of de overname een goede zaak zal zijn, moet de toekomst uitwijzen, maar Microsoft betaalde in elk geval een pak minder dan het twee jaar geleden zou hebben moeten doen. De Amerikanen doen ook vanuit fiscaal standpunt een goede zaak, want de benodigde liquiditeiten staan buiten de VS geparkeerd en kunnen zonder extra belasting voor de overname van Nokia Networks worden aangewend.

De toenadering tussen Microsoft en Nokia is niet nieuw; vandaar dat de overname niet helemaal als een verrassing komt. Nokia trok in het smartphonesegment volop de kaart van Windows Phone, het mobiele besturingssysteem van Microsoft dat onder meer in Nokia’s Lumia-productlijn wordt gebruikt. Windows Phone krijgt echter weinig steun van andere smartphoneproducenten, waardoor het op een marktaandeel van amper 3,3% bleef steken. Microsoft wil dit tegen 2018 verdrievoudigen door zelf de touwtjes in handen te nemen. Tot nog toe was het parcours van Microsoft in hardware vrij pover te noemen. De tablet-pc (de Surface) slaagt er niet in om aan de verwachtingen te voldoen, waardoor Microsoft de prijzen moest verlagen en 900 miljoen USD moest worden afgeschreven op de boekwaarde van de voorraden.

De groep rekent op een kentering met de Canadees Stephen Elop, CEO van de Nokia Groep, die de overstap naar Microsoft mee zal maken. Elop was eerder al in dienst van Microsoft, waar hij tussen 2008 en 2010 de Business-divisie leidde. Volgens insiders ligt Elop ook op kop om volgend jaar Steve Ballmer op te volgen, die vorige maand zijn ontslag als CEO van Microsoft aankondigde. Het softwarebedrijf kende onder Ballmer, die sinds 2000 aan het bewind stond, niet de beste periode uit de geschiedenis van de groep. Hem wordt onder meer aangewreven dat Microsoft de mobiele revolutie grotendeels heeft gemist. De groep heeft een traditie van CEO’s die erg lang aanblijven, zodat ook nu niet over één nacht ijs zal worden gegaan om een opvolger aan te stellen. Wat Nokia betreft, betekent de verkoop van de mobiele divisie het einde van een tijdperk. Nokia zal zich voortaan concentreren op technologie en licenties, netwerkinfrastructuur en navigatie.

Microsoft kreeg na de meest recente kwartaalresultaten een tik waarvan het aandeel, ondanks het aanhoudend positieve beursklimaat, nog niet hersteld is. Niet iedereen is het eens met de strategische keuze van de groep om in te zetten op (onder meer) hardware, waar de marges een pak lager liggen en de concurrentie veel scherper is. De opvolger van Steve Ballmer wacht de moeilijke taak om iedereen binnen de groep aan hetzelfde zeel te laten trekken en ook de activistische aandeelhoudersgroepen rustig te houden. De overname van Nokia Devices kan op korte termijn wel de koers wat onder druk zetten. Te behouden (3B).

Houden

Partner Content