Microsoft

Beperkt opwaartse potentieel

Microsoft, de grootste softwareproducent ter wereld, presteerde voor het tweede kwartaal op rij boven de verwachtingen. Microsoft kan terugblikken op een beter dan verwacht kwartaal, waarbij de goede prestatie van de hardwaredivisie een opsteker was. De komende kwartalen moeten nog voor bevestiging zorgen, maar Microsoft gaf daarmee de critici lik op stuk die bedenkingen hadden bij het nieuwe bedrijfsmodel, waarbij ook aan hardware een prominente plaats wordt toebedeeld. Microsoft kocht in september de mobiele divisie van Nokia voor iets meer dan 7 miljard USD. Nokia zag in het vierde kwartaal de verkoop van smartphones met 29% kelderen, waardoor de afdeling een operationeel verlies van 198 miljoen EUR moest opbiechten. Er is dus werk aan de winkel.

De softwaregroep kampt nog met een aantal andere uitdagingen. De eerste is de dalende pc-verkoop. Een kleiner aantal verkochte pc’s leidt automatisch tot een lagere softwareverkoop. Dat brengt ons naadloos bij de tweede uitdaging: de mobiele revolutie. Microsoft heeft de boot gemist in specifieke software voor draadloze toestellen en is nu op achtervolgen aangewezen. Een derde uitdaging is de onzekerheid over de toekomstige leiding van het bedrijf. De huidige topman, Steve Ballmer, liet in augustus vorig jaar weten dat hij er binnen de twaalf maanden de brui aangeeft. Sindsdien is volop speculatie ontstaan over mogelijke opvolgers. De groep heeft nog maar twee CEO’s gehad in 38 jaar, zodat het logisch is dat niet over één nacht ijs wordt gegaan.

Microsoft zag de groepswinst tussen oktober en december opveren met 2,8%, tot 6,56 miljard USD. De omzet klom met 14% op jaarbasis, tot 24,5 miljard USD. Dat cijfer lag ruim 800 miljoen USD boven de consensusverwachting. Dat viel in hoge mate toe te schrijven aan de sterke prestatie van de hardwaredivisie, waarvan de omzet met 68% toenam. Microsoft verkocht in het eindejaarskwartaal 7,4 miljoen exemplaren van de spelconsole Xbox. Die is vooral in de Verenigde Staten erg in trek, maar wereldwijd is de PlayStation van Sony nog altijd de marktleider. Ook de Surface-tablet-pc vond na een moeilijke start zijn tweede adem. Microsoft verkocht voor 893 miljoen USD tablets. Toch verzinken de verkoopvolumes in het niets tegenover de iPad van marktleider Apple.

Door de achteruitgang van de pc-verkoop daalde de omzet van de afdeling Devices & Consumer met 5,6%. Bij de Commercial-afdeling, die software voor bedrijven en aanvullende diensten omvat, ging de omzet 7,4% hoger. Die afdeling is meteen ook de belangrijkste en staat in voor 44% van de omzet en 62% van de brutowinst. Microsoft boekte ook in clouddiensten vooruitgang. Zo konden Office 365 en de Azure-productlijn op jaarbasis met een omzetverdubbeling uitpakken. De liquiditeitspositie bedraagt meer dan 83 miljard USD.

Conclusie

Het ziet er niet naar uit dat de overgenomen activiteiten van Nokia onmiddellijk aan de winst zullen bijdragen, maar het bedrijfssegment zorgt voor voldoende hoge kasstromen. Het aandeel noteert tegen 13 keer de verwachte winst, maar toch is de waardering niet te hoog, als ook de ruime cashpositie in rekening wordt gebracht. Maar na een klim met bijna 40% tijdens de voorbije twaalf maanden lijkt het opwaartse potentieel vrij beperkt.

Advies: houden

Risico: laag

Rating: 3B

Partner Content