Microsoft

Microsoft heeft zijn waarderingsachterstand meer dan goedgemaak met een koersklim van 40% over de voorbije twaalf maanden.

Het kwartaalrapport van Microsoft stond grotendeels in het teken van het herstructureringsprogramma dat de week daarvoor werd bekendgemaakt. Daarbij zal de softwaregroep 18.000 banen schrappen, waarvan 12.500 bij de mobiele divisie van Nokia, waarvan de overname in april werd afgerond. Microsoft betaalde 7,3 miljard USD om, onder meer, rivalen als Apple en Samsung op de smartphonemarkt te bekampen. Nokia wordt ook gebruikt als platform om het eigen Windows Phone-besturingssysteem te lanceren. Zo besliste Microsoft om de volledige Nokia X-productlijn die draait op Android-besturingssysteem uit het gamma te halen. Op termijn streeft Microsoft naar één besturingssysteem dat op verschillende types toestellen kan worden gebruikt.

Tussen april en juni leden de overgenomen activiteiten een operationeel verlies van 692 miljoen USD. In het hogere marktsegment bij de smartphones krijgt de Lumia-reeks lovende kritieken, maar het marktaandeel blijft beperkt tot amper 4%. Ter vergelijking: er werden meer dan zes keer zoveel Apple iPhones verkocht als Nokia Lumia’s. De aangekondigde ontslagen moeten tegen eind juni 2015 afgerond zijn. Microsoft mikt voor de komende vier kwartalen op een herstructureringskost van 1,1 tot 1,6 miljard USD. Door de kosten met 1 miljard USD te verlagen, moet Nokia binnen twee jaar break-even zijn. Ook de chronisch verlieslatende zoekmachine Bing moet tegen dan uit de rode cijfers zijn.

De tablet-pc Surface is ook nog steeds niet break-even en het is onduidelijk wanneer dit wel het geval zal zijn. In het laatste kwartaal van het fiscaal boekjaar 2013-2014 zag Microsoft de omzet met 17% op jaarbasis en 15% op kwartaalbasis opveren, tot 23,4 miljard USD. Deze vooruitgang was voor meer dan de helft toe te schrijven aan Nokia, dat 2 miljard USD aan extra omzet opleverde. De winst zakte wel naar 4,61 miljard USD, een achteruitgang met 7% op jaarbasis. Exclusief Nokia kon Microsoft wel aan de verwachtingen voldoen. Microsoft zet nu volop in op de ‘Cloud first, Mobile first’-strategie. Dit betekent dat de technologieën van de groep over verschillende toestellen (hardware) en mobiele platforms (software) verspreid moeten worden.

De activiteiten die in de toekomst voor groei moeten zorgen, deden het prima, al blijft het aandeel van de cloud in de groepsomzet nog relatief beperkt. Microsoft profiteerde ook van de aantrekkende pc-verkoop om meer versies van Office en Windows te verkopen. Opmerkelijk daarbij is dat vooral de bedrijfsmarkt de kar trok. Devices and Consumer, goed voor 43% van de groepsomzet, kreeg er met Phone Hardware (Nokia) een nieuwe categorie bij en zag de omzet met 23% aandikken. Bij de Commercial-afdeling, die software voor bedrijven en aanvullende diensten omvat, trok de omzet met 5,6% aan. Door de toevoeging van hardware daalde de brutomarge van 71,8 naar 67,5%. Het boekjaar werd afgesloten met een nettokaspositie van 63 miljard USD.

Conclusie

Microsoft heeft met een koersklim van 40% over de voorbije twaalf maanden, waarmee het veel beter presteerde dan de S&P500 en de Nasdaq, de waarderingsachterstand die het had meer dan goedgemaakt. Het aandeel noteert nu op het hoogste niveau in 14 jaar en tegen 16 keer de verwachte winst. Er is op operationeel vlak nog veel werk aan de winkel. Vandaar de adviesverlaging.

Advies: verkopen

Risico: laag

Rating: 3A

Partner Content