Mobistar

Het gaat de jongste kwartalen operationeel weer de goede kant uit met Mobistar. Extra groei kan er maar komen na het openstellen van de kabel.

De telecomoperator Mobistar is goed hersteld van de tik die het aandeel eerder dit jaar kreeg na de aankondiging van de overname van Base door Telenet. Daardoor krijgt Telenet toegang tot een eigen mobiel netwerk en hoeft het geen beroep meer te doen op Mobistar, wiens netwerk het sinds 2006 gebruikte om mobiele diensten aan te bieden. De huidige overeenkomst loopt nog tot 2017, maar daarna valt ongeveer een vijfde van de bedrijfskasstroom of ebitda van Mobistar weg.

Een tegenvaller voor Mobistar is dat de openstelling van de kabel nog altijd geen feit is. De Belgische telecomtoezichthouder BIPT besliste al vijf jaar geleden dat het kabelnetwerk van Telenet en dochteronderneming VOO (Wallonië) moest worden opengesteld, zodat andere spelers op hun beurt digitale televisie en breedbandinternetdiensten aan hun klanten zouden kunnen aanbieden. Na een jarenlange juridische strijd was het aan de bevoegde regulatoren om een definitief besluit te nemen over de groothandelstarieven. Dat is de vergoeding die (in dit geval) Mobistar aan de kabelbedrijven moet betalen. De federale en Vlaamse regulatoren zijn er al uit, maar de Waalse telecomwaakhond CSA heeft nog wat extra tijd nodig.

Een en ander betekent concreet dat Mobistar pas ten vroegste volgend jaar met een eigen aanbod aan digitale televisie (en eventueel internet) kan komen op het netwerk van Telenet. Dat is een flinke tegenvaller, want Mobistar had, in anticipatie op de lancering voor de commercieel belangrijke eindejaarsperiode, al volop geïnvesteerd in het tv-product. Mobistar heeft de openstelling van de kabel hard nodig om te kunnen meespelen met Proximus en Telenet, die wel gecombineerde diensten kunnen aanbieden. Als het nieuwe tv-product er is, moet nog worden afgewacht of het de 50 tot 60 miljoen EUR aan ebitda kan compenseren die met het verlies van Telenet als klant gepaard gaat. Maar dat zijn dus zorgen voor later.

Mobistar heeft operationeel een goed derde kwartaal achter de rug. Voor het eerst in 16 kwartalen steeg de geconsolideerde omzet tot 306 miljoen EUR. De groei was bescheiden (+0,5%), al was de vooruitgang bij de mobiele inkomsten (+2,2%) wel iets hoger. Het goede nieuws kwam er vooral op het gebied van de winstgevendheid. De uitbouw van het 4G-netwerk en het toenemend aantal klanten dat mobiel surft, deed de gemiddelde omzet per gebruiker of ARPU met 3,6% op jaarbasis toenemen, tot 28,3 EUR. De ebitda klokte na negen maanden in 2015 af op 228,1 miljoen EUR. Dat is 8,1% meer dan in de vergelijkbare periode een jaar eerder. De ebitda-doelstelling voor het volledige boekjaar werd verhoogd naar ruim 280 miljoen EUR, tegenover 260 tot 280 miljoen EUR voorheen. Het Mobistar-aandeel is intussen verdubbeld tegenover het historische dieptepunt in de zomer van 2013. De nettoschuld bedroeg op 30/9 457 miljoen EUR, of 1,7 keer de ebitda.

Conclusie

Het gaat de jongste kwartalen operationeel weer de goede kant uit met Mobistar, wat zich uitte in de eerste omzetgroei in vier jaar en de opwaartse bijstelling van de prognoses. Extra groei kan er maar komen na het openstellen van de kabel. Tegen 21 keer de verwachte winst en 6 keer de ebitda is de korting tegenover het sectorgemiddelde grotendeels verdwenen.

Advies: houden

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Partner Content