Moeilijk gaat ook bij Deceuninck

© Deceuninck
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Deceuninck zaait veel, maar het zal nog enige tijd duren vooraleer het volop kan oogsten.

De jaarcijfers van 2018 stonden in het teken van de situatie in Turkije. De crisis in dat land brak midden vorig jaar uit en heeft op de omzet van de tweede jaarhelft gewogen. De koers viel in de loop van 2018 fors lager. Dat was in de eerste plaats het gevolg van de zorgwekkende economische en politieke ontwikkelingen in het Euro-Aziatische land. Maar de jaarresultaten geven aan dat dat op een gegeven moment overtrokken was. De cijfers doen nog beter begrijpen ook waarom de CEO en referentie-aandeelhouder, Francis Van Eeckhout, van die lage niveaus heeft gebruikgemaakt om zijn positie te versterken. Hij bezit nu via de vennootschappen Gramoen Holve 28,8 procent van de Deceuninck-aandelen.

De jaarcijfers toonden, zoals wel vaker de jongste jaren, een zeer gemengd beeld. De groepsomzet viel met 1,9 procent terug tot 674,2 miljoen (687,2 miljoen in 2017) en dat was iets onder de verwachtingen. Maar de winstgevendheid ziet er een stuk beter uit met een recurrente (zonder eenmalige elementen) bedrijfskasstroom (rebitda) 2018 van 72,4 miljoen euro (was 66,4 miljoen). Dat is het hoogste cijfer in een decennium. De rebitda-marge (rebitda/omzet) bedroeg 10,7 procent versus 9,9 procent voor 2017. Dat cijfer ligt boven de analistenconsensus.

Van Eeckhout leek ons meer tevreden dan vorig jaar over de rendabiliteit, maar hij kijkt naar boven en heeft de lat voor de rebitda-marge op langere termijn op 15 procent gelegd. Die uitgesproken ambitie blijft hem achtervolgen. Het is hoogst onduidelijk of daarin in 2019 vooruitgang kan worden geboekt.

De uitspattingen van de Turkse president Recep Tayyip Erdoganhebben een stevige crisis veroorzaakt. Doorgaans duurt een Turkse crisis één tot anderhalf jaar. In het slechtste geval kan dat nog het volledig boekjaar wegen. Er was een serieus verschil in de omzetontwikkeling van de afdeling Turkije en andere opkomende markten (Turkije maakt daar wel meer dan vier vijfde van uit) tussen het eerste en het tweede semester. Tegenover een omzetgroei met 4,3 miljoen euro in de eerste zes maanden stond er een duik met 23,4 miljoen euro in de laatste zes maanden. Samengesteld was dat 19,1 miljoen euro minder (-8,5%). Dat kon de omzetstijging van Noord-Amerika (+1,7%, negatieve dollarimpact) niet goedmaken.

De thuismarkten in West-Europa wisten in de tweede jaarhelft aangenaam te verrassen met een mooie omzetgroei. Over het hele boekjaar leverde dat 4,5 procent meer omzet op. Centraal- en Oost-Europa blijven kwakkelen en blijft het zwakke broertje met 2,3 procent omzetdaling.

De toename van de rebitda met 6,4 procent vinden we een puike prestatie. Met toch dank aan toch Turkije en de opkomende landen. De rebitda steeg met 18,7 procent tot 39,3 miljoen euro. De rebitda voor Noord-Amerika bleef ongeveer status quo op 15,8 miljoen euro (-0,1 miljoen), West-Europa won flink wat rebitda bij in het tweede semester en kwam uit op 15,3 miljoen euro (+23,3%), maar al die winst ging haast integraal verloren aan Centraal- en Oost-Europa waar de ebitda wegsmolt tot amper 1,9 miljoen euro, een terugval met liefst 70 procent. Logisch dat beide Europese afdelingen worden geïntegreerd in één divisie met één merknaam (Deceuninck). Met de beloftevolle lancering van een nieuw raamprofiel (Elegante) hoopt het een nieuw verkoopsucces in huis te hebben.

We vinden dat Deceuninck zijn job heeft gedaan vorig jaar. De ambitie is er, de wil om de komende jaren aan winstgevendheid te winnen is er. Er wordt veel gezaaid, maar het zal nog enige tijd duren vooraleer het volop kan oogsten. Dit jaar wordt uitdagend. Het aandeel verrekent de gunstige perspectieven en het sterk management nog niet tegen amper iets meer dan 1 keer de verwachte boekwaarde en tegen een verwachte verhouding ev (ondernemingswaarde)/ebitda (bedrijfskasstroom) van iets meer dan 5 voor 2019. Zo goedkoop was het aandeel de jongste jaren nooit. Maar haast om te kopen, is er niet. We hebben al een eerste positie voor de voorbeeldportefeuille genomen en liggen de komende maanden op de loer om die positie te verdubbelen. Het advies blijft koopwaardig (rating 1B).


Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 2,195 euro

Ticker: DECB BB

ISIN-code: BE0003789063

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 300 miljoen euro

K/w 2018: 21

Verwachte k/w 2019:14,5

Koersverschil 12 maanden: -21%

Koersverschil sinds jaarbegin: +14%

Dividendrendement: 1,4%

Partner Content