Nieuwe strategie GBL begint te renderen

© GBL

De lichte stijging van de dividendinkomsten is een signaal dat de nieuwe strategie van GBL vruchten begint af te werpen. Bedrijven als Adidas en Umicore zijn de nieuwe sterren in de portefeuille.

Het is al maanden rustig bij de investeringsmaatschappij GBL. Sinds afgelopen zomer zijn er geen nieuwe investeringen meer bekendgemaakt, terwijl GBL de participaties in Total en Engie verder heeft afgebouwd. Mogelijk wacht de holding op een beurscorrectie, of toch minstens op betere instapmomenten, om nieuwe posities in te nemen. Bij de publicatie van de derdekwartaalcijfers in november liet het management nog verstaan dat de volatiliteit die gevolg was van het aangepaste monetaire beleid, de brexit en de aanstaande verkiezingen in Europa, dit jaar “interessante instapmomenten kan opleveren.” Nogal wat waarnemers zien bijvoorbeeld een extra investering in Ontex als de volgende logische stap.

Er is voor GBL nog wat werk op de plank om het dividend opnieuw met gemiddeld 6 procent per jaar te doen aandikken, zoals de aandeelhouders dat in het verleden gewend waren. Voor 2016 spreekt het management over een “minstens stabiel” dividend, wat logisch is omdat de kasinkomsten – die het fundament van het dividend vormen – stagneren. Over de eerste negen maanden van 2016 bedroegen die kasinkomsten 405 miljoen euro, tegenover 404 miljoen in dezelfde periode in 2016.

Door de verdere verkoop van de participatie in Total daalden de dividenden van de Franse oliemaatschappij van 115 euro naar 57 miljoen euro. Die stevige aderlating werd meer dan goedgemaakt door de stijgende dividenden uit de bestaande participaties en de recente investeringen, zoals die in Adidas. Ook Sienna Capital, de durfkapitaalpoot van de groep, leverde in de eerste negen maanden van het jaar 18,2 miljoen euro dividenden op. Via Sienna Capital, dat een portefeuille van 848 miljoen euro beheert, biedt GBL beleggers de mogelijkheid te investeren in private equity.

Die dividendstroom zal wellicht verder stijgen, zeker als GBL de beschikbare middelen aan het werk zet. De holding beschikt over een oorlogskas van 3,3 miljard euro op een portefeuille van ruim 17 miljard euro. Nieuwe investeringen moeten uiteraard passen in de nieuwe strategie, die streeft naar een verdere diversificatie in sectoren en bedrijven die op termijn meer groei, rendement en waardecreatie beloven. Dat leek met de grote participaties in Total en Engie niet meer mogelijk. Bedrijven als Adidas en Umicore zijn de nieuwe sterren in de portefeuille.

GBL zal in 2016 wel een serieus verlies boeken. Eind september stond de teller op een verlies van 802 miljoen euro, wat vooral te wijten is aan de afboeking op de waarde van LafargeHolcim. GBL heeft een participatie van 9,4 procent in die bouwmaterialengroep, maar dat belang stond nog in de boeken tegen een koers van 66,49 euro per aandeel en werd aangepast naar de beurswaarde van 37,1 euro van eind juni. Die boekhoudkundige waardevermindering heeft geen impact op de kasstromen of de netto-inventariswaarde, die grotendeels gebaseerd is op de reële beurskoersen van de participaties. De koers van LafargeHolcim heeft zich intussen hersteld tot ongeveer 50 euro per aandeel, in het spoor van de lichte verbetering van de resultaten, het vooruitzicht op de inkoop van eigen aandelen en de stevige verhoging van het dividend in 2017.


Conclusie

De lichte stijging van de dividendinkomsten is een signaal dat de nieuwe strategie vruchten begint af te werpen. Het dividendrendement van 3,6 procent is niet slecht, maar ook niet onweerstaanbaar. De korting op de intrinsieke waarde die 107 euro per aandeel bedraagt, is opgelopen tot meer dan 25 procent. Het advies blijft houden.

Advies: Houden

Risico: Laag

Rating: 2A

Munt: euro

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 12,8 miljard euro

Verwachte K/w 2016: 17

Verwachte k/w 2017: 18

Koersverschil 12 maanden: +12%

Koersverschil sinds jaarbegin: -0,5%

Dividendrendement: 3,6%

Partner Content