Nog geen trendwijziging voor X-Fab

© iStock
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Na een belabberd laatste kwartaal van 2018 voor X-Fab lag de lat voor het eerste kwartaal van dit jaar erg laag. De eindmarkten waar de producten van de halfgeleidergroep terechtkomen, doen het niet goed. Tegelijk bouwen de klanten hun voorraden af en stellen ze nieuwe orders uit. In zulke marktomstandigheden valt geen groei te verwachten.

X-Fab boekte een omzet van 131 miljoen dollar of 9 procent minder dan een jaar eerder. Dat cijfer lag aan de bovenkant van de vooropgestelde vork van 126 tot 133 miljoen. De verkoop aan de auto-industrie, met zusterbedrijf Melexis als grootste klant, daalde met 6 procent, naar 64,1 miljoen dollar. Met een aandeel van 49 procent blijft die afdeling veruit de belangrijkste voor X-Fab. De grootste automarkten krimpen, terwijl het sentiment in de sector verzuurt door de dreiging van de Amerikaanse president, Donald Trump, met hogere invoertarieven.

De industriële toepassingen lieten wel een groei met 4 procent optekenen. De omzet uit medische toepassingen groeide zelfs van 4,8 naar 6,8 miljoen dollar. Procentueel is dat een erg sterke groei (+40%), maar in absolute cijfers blijft de impact beperkt. Alles samen bleef de omzetdaling van de drie kernmarkten op jaarbasis beperkt tot 2 procent. Tegenover het vierde kwartaal was er zelfs een vooruitgang met 4 procent.

De afdeling die halfgeleiders voor consumentengoederen produceert, kromp met 23 procent naar 35,8 miljoen dollar. X-Fab heeft zes fabrieken voor halfgeleiders. Hoe hoger de bezettingsgraad, hoe minder zwaar de hoge vaste kosten wegen. Bij een slabakkende vraag, zoals in de voorbije twee kwartalen, geldt het omgekeerde. De brutobedrijfswinst of ebitda, dus voor afschrijvingen en intrestlasten, was met 6,5 miljoen dollar nog positief, maar wel 68 procent lager dan een jaar eerder. Daardoor daalde de ebitda-marge naar amper 5 procent, tegenover gemiddeld nog 16,1 procent in 2018. De waarde van de voorraden klom naar 151,3 miljoen dollar, tegenover slechts 114 miljoen dollar vorig jaar. X-Fab boekte een nettoverlies van 10,4 miljoen dollar (0,08 dollar per aandeel), tegenover nog een winst van 13,5 miljoen een jaar eerder.

Toch waren er ook enkele lichtpuntjes. De omzet uit Engineering & Prototyping groeide met 7 procent en bedraagt nu iets meer dan 10 procent van de groepsomzet. Prototypes vormen de pijplijn voor toekomstige groei. Onder meer de ontwikkelingen in siliciumcarbide zijn veelbelovend. Dat halfgeleidermateriaal presteert beter dan gewoon silicium en kent toepassingen in onder meer elektrische en hybride voertuigen en hernieuwbare energie. Het voorbije kwartaal zetten twee bedrijven de stap van prototypes naar commerciële productie. In de loop van het huidige kwartaal zal de ombouw van de Franse fabriek afgerond zijn en kunnen er ook halfgeleiders voor de auto-industrie worden gebouwd.

X-Fab had aan het einde van het eerste kwartaal nog 207,3 miljoen dollar in kas of bijna 1,6 dollar per aandeel. Drie maanden eerder was dat nog 242,8 miljoen. Het management ziet de omzet in het lopende kwartaal op kwartaalbasis nagenoeg gelijk blijven (128 tot 135 miljoen). Voor de ebitda-marge is de vooropgestelde vork met 3 tot 9 procent erg ruim genomen. Dat is een indicatie dat voorspellingen op korte termijn moeilijk zijn. De recente klim van de dollar is wel gunstig voor X-Fab. De prognoses houden rekening met een euro-dollarverhouding van 1,15, maar de actuele koers van het valutapaar bedraagt minder dan 1,12. Vorig jaar realiseerde X-Fab 81 procent van de omzet in dollar.


Conclusie

Het eerste kwartaal was minder slecht dan gevreesd, maar het herstel in de halfgeleidersector blijft erg pril. Het management mag dan al signalen zien dat het ergste achter de rug is, we wachten op beterschap in de autosector om een koopadvies te geven. We vinden X-Fab tegen 1,1 keer de boekwaarde correct gewaardeerd. Het aandeel mag in de portefeuille blijven.


Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 5,12 euro

Ticker: XFAB FP

Markt: Euronext Parijs

ISIN-code: BE0974310428

Beurskapitalisatie: 670 miljoen euro

K/w 2018: 32

Verwachte k/w 2019: 115

Koersverschil 12 maanden: -46%

Koersverschil sinds jaarbegin: +21%

Dividendrendement: –

Partner Content