Nyrstar

Zoals verwacht presenteerde het Belgische mijn- en multimetalenbedrijf Nyrstar zwakke jaarcijfers.

Zonder rekening te houden met een eenmalige winst van 43 miljoen EUR in 2014 steeg de bedrijfskasstroom (ebitda) van Nyrstar met 8%, tot 256 miljoen EUR. Dat cijfer impliceert een duidelijk mindere tweede jaarhelft met 88 miljoen EUR ebitda. De afdeling metaalverwerking presteerde opnieuw zeer degelijk. De zinkmetaalproductie steeg in 2015 met 2% (+1% na zes maanden), tot 1,12 miljoen ton. De ebitda klom met 42%, tot 336 miljoen EUR, na een terugval in het tweede semester met 16%, tot 153 miljoen EUR. Nyrstar mikt in 2016 opnieuw op een jaarproductie van 1 à 1,1 miljoen ton. De omschakeling van het Australische Port Pirie tot een hoogtechnologische multimetalenverwerkende eenheid zit op schema om in de tweede jaarhelft op te starten. Port Pirie moet op kruissnelheid – vanaf de tweede helft van 2017 – 80 miljoen EUR extra ebitda aanleveren, oplopend tot 130 miljoen EUR inclusief andere verbeteringsprojecten.

Het grote probleem blijft de mijnbouwafdeling. Nyrstar legde vorig jaar drie mijnen – Campo Morado, Myra Falls en Middle Tennessee Mines – stil, en besliste in november om het verkoopproces van de volledige afdeling op te starten. Er wordt gemikt op een verkoop tegen midden 2016. De 16% lagere productie van zink in concentraat, gecombineerd met de gemiddeld 11% lagere zinkprijs, resulteerde in een negatieve ebitda van 41 miljoen EUR, tegenover +44 miljoen EUR in 2014. Nadat eind juni al 418 miljoen EUR mijnactiva werden afgeschreven, volgde in december nog een bijkomende afschrijving van 146 miljoen EUR, waardoor de resterende balans mijnactiva zakte naar 533 miljoen EUR. Het gevolg was een vierde opeenvolgend verliesjaar, met 432 miljoen EUR nettoverlies tegenover 287 miljoen EUR in 2014.

De nettoschuldpositie verhoogde het afgelopen jaar van 438 miljoen EUR tot 896 miljoen EUR, of 3,5 keer de ebitda. Intussen zette Nyrstar eind december de eerste stap in het nieuwe financieringsplan met het afsluiten van een leveringsovereenkomst van zinkmetaal voor drie jaar met Trafigura, in ruil voor een voorafbetaling van 150 miljoen USD.

Een dag na de cijfers werden ook de voorwaarden bekendgemaakt van de volledig onderschreven aandelenuitgifte met voorkeurrecht. Het wordt een zware kapitaalverhoging van 274 miljoen EUR, waarbij per zeven bestaande aandelen kan worden ingetekend op dertien nieuwe aandelen tegen 0,45 EUR per aandeel. Dat betekent dat er iets meer dan 600 miljoen nieuwe aandelen bij komen, boven op de ruim 300 miljoen bestaande of bijna een verdrievoudiging van het aantal aandelen. Enig positieve is dat grootaandeelhouder Trafigura (20%), die aangaf voor maximaal 125 miljoen EUR op de uitgifte te willen intekenen, van Europa groen licht kreeg om een controlebelang in Nyrstar te verwerven. Beide operaties moeten het bedrijf toelaten om in mei de obligatie van 415 miljoen EUR terug te betalen.


Conclusie

De nieuwe topman van Nyrstar zette op korte tijd de puntjes op de i. Er wachten de volgende maanden met de kapitaalverhoging en de verkoop van het mijnsegment twee cruciale stappen om de groep in rustiger vaarwater te loodsen. Het aandeel is te behouden, op voorwaarde dat u intekent op de kapitaalverhoging.

Advies: intekenen kapitaalverhoging

Risico: hoog

Rating: 2C

Partner Content