OneSpan werkt aan zijn make-over

© iStock

Het tweede kwartaal van OneSpan stond in het teken van de naamswijziging van Vasco Data Security naar OneSpan en de overname van de Britse sectorgenoot Dealflo. Tegelijk werd een nieuwe strategie aangekondigd. Die gebeurtenissen leidden aanvankelijk tot een euforische koersreactie, maar nadat duidelijk werd dat de impact op omzet en winst een tijdje op zich zal laten wachten, kwam de realiteitszin bij de beleggers terug.

Operationeel draait de vernieuwing rond het Trusted Identity Platform of TID. Dat heeft OneSpan ontwikkeld om alle producten en diensten van de groep samen te brengen. Het gaat om beveiliging van mobiele applicaties en onlinebetalingen (Mobile Security Suite), risico-analyse (OneSpan Risk Analytics), digitale handtekeningen (OneSpan Sign) en identiteitsverificatie en visuele authenticatie (Cronos). Hoewel hardware (o.a. kaartlezers) in de eerste jaarhelft nog altijd voor 44 procent van de groepsomzet instond, werd hier al een hele weg afgelegd. In 2015 bedroeg het aandeel van hardware nog 78 procent.

OneSpan zal in de nabije toekomst nog meer producten lanceren. De overname van Dealflo bracht een en ander in een stroomversnelling. Het Britse bedrijf is actief in identiteitsverificatie en automatiseringsoplossingen en werd in juni overgenomen voor 53 miljoen dollar. OneSpan krijgt er naast extra omzet een ontwikkelingsteam van 40 mensen bovenop.

De beveiligingsmarkt groeit snel dankzij structurele trends. Zo leidt de toegenomen digitalisering tot een explosieve groei van het aantal mobiele applicaties. Tegelijk neemt de dreiging toe door talrijke inbraakpogingen in onlinesystemen. Daarnaast komt er ook steeds meer overheidsregulering voor onlinebeveiliging. Vooral voor financiële instellingen en e-commercebedrijven worden de regels strenger.

OneSpan realiseerde in het tweede kwartaal een omzet van 49,6 miljoen dollar, 8 procent meer dan een jaar eerder en licht boven de consensusverwachting van 48,8 miljoen. Ook over de eerste jaarhelft lag de omzet met 95 miljoen dollar 8 procent hoger dan een jaar eerder. Hardware liet een achteruitgang met 10 procent optekenen, maar die werd ruim gecompenseerd door de andere productgroepen. De verkoop van softwarelicenties groeide met 39 procent en het segment van digitale handtekeningen groeide met 47 procent. De aangepaste bedrijfswinst kwam uit op 11,5 miljoen dollar, tegenover 7,7 miljoen dollar vorig jaar. De omzetprognose voor het volledige boekjaar bleef ongewijzigd op 201 tot 211 miljoen dollar. De aangepaste bedrijfswinst zal tussen 15 en 19 miljoen dollar uitkomen. Als gevolg van de overname daalde de cashpositie naar 101,4 miljoen dollar, tegenover nog 166,4 miljoen dollar aan het einde van het eerste kwartaal. Dat komt overeen met iets meer dan 2,5 dollar per aandeel. OneSpan is schuldenvrij.

De comfortabele kaspositie maakt bijkomende overnames mogelijk en zelfs waarschijnlijk. Topman Scott Clements wees in de conference call na de publicatie van de halfjaarcijfers wel op de hoge waarderingen in de sector. Dat impliceert dat er op korte termijn geen deal in de pijplijn zit. Gezien de relatief kleine omvang van OneSpan kan het bedrijf ook zelf een overnameprooi zijn.


Conclusie

OneSpan is in verschillende snelgroeiende marktsegmenten actief, maar het bedrijf mist schaalgrootte om daar ten volle van te kunnen profiteren. De euforie na de naamsverandering en aangekondigde vernieuwing is wat weggeëbd. Na de kwartaalcijfers, die nochtans in de lijn van de verwachtingen lagen, dook het aandeel onder de grens van 20 dollar. De prognoses voor het lopende boekjaar zijn vrij conservatief, maar OneSpan belooft voor 2019 een dubbelcijferige omzetgroei en hogere marges.


Advies : houden/afwachten

Risico : gemiddeld

Rating : 2B

Koers: 18,97 dollar

Ticker: OSPN US

ISIN-code: US92230Y1047

Markt: Nasdaq

Beurskapitalisatie: 763 miljoen dollar

K/w 2017: 1103

Verwachte k/w 2018: 49,6

Koersverschil 12 maanden: +57%

Koersverschil sinds jaarbegin: +35%

Dividendrendement: –

Partner Content