Oracle biedt weinig reden tot enthousiasme

Oracle in de wolken met populaire cloud
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De omzetgroei van Oracle blijft beperkt. De winst per aandeel wordt enkel opgekrikt door de inkoop van eigen aandelen. Dat is op lange termijn geen duurzame strategie.

Met een marktaandeel van 40 procent is Oracle de onbetwiste marktleider in het segment van de databasesoftware. De Amerikaanse groep bekleedt die positie al lang, maar ze heeft het wel moeilijk om die dominante te vertalen naar de cloud, waar ze databases en andere applicaties (waaronder ERP-software) via het internet aanbiedt. Databaseklanten migreren veeleer traag naar een cloudplatform. Bovendien verkiezen klanten spelers die een geïntegreerd cloudaanbod hebben, met behalve software ook hardware via de cloud. Daardoor verliest Oracle marktaandeel aan onder meer Microsoft en Amazon. Een bijkomende tegenvaller is dat CEO Mark Hurd voor onbepaalde tijd uit roulatie is door gezondheidsproblemen. Safra Catz neemt zijn verantwoordelijkheden over. Hurd leidde ook de verkoopafdeling en speelde een belangrijke rol in de overgang van een bedrijfsmodel op basis van licentieverkopen naar het cloudmodel.

Het fiscale boekjaar 2020 startte met een valse noot. In het eerste kwartaal (de periode van juni tot augustus) bleven de omzet en de winst achter op de verwachtingen. De kasstromen daalden. Oracle herhaalde zijn eerdere groeiprognose voor het volledige boekjaar niet meer. De groepsomzet kwam uit op 9,22 miljard dollar, een fractie hoger dan een jaar eerder (+0,2%). De consensusverhoging lag met 9,29 miljard dollar net iets hoger. Net zoals alle Amerikaanse bedrijven die een groot deel van hun omzet buiten het thuisland halen, ondervond Oracle tegenwind van de dure dollar. Bij constante wisselkoersen steeg de omzet met 2 procent.

In het vierde kwartaal klom de verkoop van softwarelicenties nog met 15 procent. Die meevaller was te danken aan de invoering van een nieuwe boekhoudnorm, waardoor bepaalde inkomsten sneller als omzet mogen worden beschouwd. In het voorbije eerste kwartaal daalde de omzet van de afdeling Cloud and On-Premise Software met 6 procent. Cloud Services and License Support, die naast de cloudactiviteiten ook alle updates van bestaande licenties en de bijbehorende ondersteuning omvat, groeide met 2,9 procent. De omzet van de hardware- (-10%) en de dienstenafdeling (-3%) boerde dan weer achteruit. De aangepaste nettowinst zakte met 3 procent naar 2,76 miljard dollar. Toch steeg de winst per aandeel met 14 procent tot 0,81 dollar. Die vooruitgang was volledig te danken aan de daling van het aantal aandelen. Vorig boekjaar bedroeg de omzetstijging 2,7 procent op jaarbasis bij constante wisselkoersen.

Oracle kocht in het eerste kwartaal opnieuw voor 5 miljard dollar eigen aandelen in. Dat is nog altijd veel, maar wel de helft minder dan een jaar eerder. Het aantal uitstaande aandelen daalde de voorbije vier kwartalen met ongeveer 15 procent van 4 miljard naar 3,41 miljard dollar. Over het boekjaar 2019 spendeerde Oracle 36,3 miljard dollar aan aandeleninkopen. Dat cijfer lag fors boven de vrije kasstromen, waardoor de kaspositie flink slonk. Vorig jaar maakte de nettoliquiditeitspositie plaats voor een nettoschuld. Dat gebeurde voor het laatst in 2008. Toch heeft Oracle zijn budget om eigen aandelen in te kopen opnieuw met 15 miljard dollar verhoogd. Oracle had na het eerste kwartaal nog 35,7 miljard dollar in kas. De schuldpositie daalde licht naar 54,4 miljard dollar.


Conclusie

Oracle noteert een stuk goedkoper dan Microsoft en SAP, maar daar is een goede reden voor. Het kwartaalrapport en de vooruitzichten geven onvoldoende vertrouwen om het advies te verhogen. De omzetgroei is beperkt en de winst per aandeel wordt enkel door de inkoop van eigen aandelen opgekrikt. Dat is op lange termijn geen duurzame strategie.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 54,53 dollar

Ticker: ORCL US

ISIN-code: US68389X1054

Markt: New York Stock Exchange

Beurskapitalisatie: 179 miljard dollar

K/w 2018: 17,5

Verwachte k/w 2019: 14

Koersverschil 12 maanden: +17%

Koersverschil sinds jaarbegin: +20%

Dividendrendement: 1,8%

Partner Content