Orange Belgium heeft aantrekkelijke beurswaardering

© Belga

Orange Belgium heeft de ambitie in te breken in het duopolie tussen Proximus en Telenet dat de Belgische telecommarkt domineert. Om te kunnen groeien moet Orange zijn afzetmarkt verbreden.

Orange Belgium heeft de ambitie in te breken in het duopolie tussen Proximus en Telenet dat de Belgische telecommarkt domineert. Het bedrijf heeft daarvoor sinds een aantal kwartalen een extra troef in handen. De Love-bundel combineert breedbandtelevisie en internet, maar voor dat kabelaanbod moet Orange wel huurgeld betalen voor het gebruik van het netwerk van Telenet (Vlaanderen) en Voo (Wallonië). De nieuwe activiteit is voorlopig nog niet winstgevend en drukte de bedrijfswinst (ebitda) vorig jaar met 18,5 miljoen euro. Orange hoopt op een verlaging van de groothandelstarieven voor de huur van de netwerken.

Eind vorig jaar telde de groep 103.000 kabelklanten. In het eerste kwartaal kwamen er 19.000 bij. Orange wil zijn marktaandeel opkrikken van 3 procent eind vorig jaar naar 4 à 5 procent eind dit jaar. Dat impliceert een aangroei met 70.000 à 100.000 nieuwe klanten in 2018. Orange mikt tegen 2020 op een marktaandeel van 10 procent. Telenet en Proximus hebben respectievelijk 1,5 miljoen en 2 miljoen kabelklanten. Het verlies van huurinkomsten van Telenet drukte de ebitda in het eerste kwartaal met 11,5 procent tot 60,6 miljoen euro. Telenet beschikt nu over een eigen mobiel netwerk, wat dit jaar een impact van 30 miljoen euro op de ebitda zal hebben. Ook de roaminginkomsten (buitenlandse oproepen) kwamen lager uit. Toch steeg de omzet op groepsniveau met 0,9 procent naar 306,6 miljoen euro door de sterke prestatie van de mobiele afdeling, die er 14.000 klanten bijkreeg. Het gemiddelde dataverbruik van de smartphonegebruikers steeg met 47 procent op jaarbasis naar 2,27 gigabyte per maand.

Om te kunnen groeien moet Orange zijn afzetmarkt verbreden. De openlijke toenaderingspoging tot de Luikse intercommunale Nethys vorige maand moet in dat kader worden gezien. Nethys controleert de kabelspeler Voo, die over een kabelnetwerk beschikt in Wallonië, waar Proximus de plak zwaait met een marktaandeel van 70 procent. Voo staat officieel niet te koop, maar Nethys beseft ook dat het de noodzakelijke investeringen om het netwerk te moderniseren niet kan dragen. Het Franse moederbedrijf Orange is een expansie niet ongenegen. Dat is een noodzakelijke voorwaarde, want Orange Belgium alleen kan een overname financieel niet aan. Maar Orange is niet de enige geïnteresseerde partij. Ook voor Telenet is Voo een interessante aanvulling. Beide partijen werken nu al samen. En net als Orange heeft ook Telenet met Liberty Global een kapitaalkrachtige partner achter zich. Maar het is ook niet uitgesloten dat een andere buitenlandse speler met de buit aan de haal gaat.

Orange sloot het eerste kwartaal af met een nettoschuld van 295,5 miljoen euro. Dat is 28,2 miljoen euro of 8,7 procent lager dan vorig jaar en minder dan 1 keer de ebitda van 2017. De prognoses voor het volledige boekjaar blijven gehandhaafd. Orange mikt op een licht hogere omzet, terwijl de ebitda tussen 275 en 295 miljoen euro zal uitkomen. Dat is op het middelpunt 5 procent lager dan vorig jaar. Voor het boekjaar 2017 keert Orange Belgium een onveranderd dividend van 0,50 euro per aandeel bruto uit.


Conclusie

De prestatie van Orange lag in het eerste kwartaal in lijn met de verwachtingen. De groep heeft haar prognoses voor het volledige boekjaar bevestigd. Orange Belgium is vooral op basis van waardering een aantrekkelijk aandeel. Tegen minder dan 5 keer de bedrijfswinst (ebit) is het aandeel beduidend goedkoper dan dat van zijn sectorgenoten, waar die verhouding gemiddeld tussen 6 en 7 ligt. Daarnaast zijn ook de schulden onder controle. Orange keert weliswaar geen topdividend uit, maar het rendement ligt toch een stuk boven dat van overheidspapier.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 16,8 euro

Ticker: OBEL BB

ISIN-code: BE0003735496

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 1 miljard euro

K/w 2017: 24,5

Verwachte k/w 2018: 22,5

Koersverschil 12 maanden: -10%

Koersverschil sinds jaarbegin: -4%

Dividendrendement: 3%

Partner Content