Orderboek redt resultaten van Boskalis

© flows

Het baggerbedrijf Boskalis gaat door de moeilijkste periode in meer dan een decennium, maar het stevigere orderboek geeft perspectief op beterschap. Bovendien is het aandeel een stuk goedkoper dan voorheen.

Boskalis, de grootste baggermaatschappij ter wereld, beleefde tot voor kort een gouden decennium en het was een absolute beursster. Tussen 2003 en 2013 klom de omzet van afgerond 1 naar 3,5 miljard euro, tussen 2004 en 2014 verzesvoudigde de bedrijfskasstroom (ebitda) van 150 naar 900 miljoen euro, en tussen 2003 en het voorjaar van 2015 vertienvoudigde de beurskoers van afgerond 5 naar 50 euro. Het bedrijf surfte mee op de opkomst van de groeilanden, die gepaard ging met flink wat infrastructuurwerken, en op de opmars van de olieprijs. Maar sindsdien zit de klad erin.

Vorig jaar zakte de omzet naar 2,6 miljard euro. Nadat de groepsomzet in de eerste helft van 2017 was gedaald van 1,17 naar 1,09 miljard euro – een achteruitgang met bijna 7 procent – rekenen de analisten met een lagere jaaromzet van gemiddeld 2,46 miljard euro. De ebitda kreeg in het eerste semester een tik van 29 procent, van 317,6 naar 225,1 miljoen euro, zodat de analistenconsensus op 460 miljoen euro ligt voor het volledige boekjaar. De nettowinst zakte naar 75,1 miljoen euro (147,5 miljoen in de eerste helft van 2016) en komt volgens het management uit in de buurt van 150 miljoen euro voor het volledige boekjaar (1,2 euro per aandeel).

Het aandeel van Boskalis was de voorbije jaren dan ook een duidelijke achterblijver, zeker in vergelijking met zijn Belgische sectorgenoot CFE. Als we terugkijken over de voorbije één, drie en vijf jaar, deed het Boskalis-aandeel het respectievelijk 62, 106 en zelfs 182 procent minder goed dan dat van CFE. Dat is in de eerste plaats de verdienste van Ackermans & van Haaren, dat bij CFE meer focust op de baggeractiviteiten en minder op de bouwactiviteiten. Het immense koersverschil is ook een gevolg van de omgekeerde focus bij Boskalis: minder klemtoon op bagger en meer aandacht voor diversificatie, met het voorbije lustrum de overnames van SMIT International (assistentie van binnenkomende en uitgaande zeeschepen met sleepboten, verder berging en wrakopruiming) en Dockwise (verplaatsen van extreem zware offshore platformen). Precies in die offshore activiteiten zit het nu zwaar tegen door de slechte marktomstandigheden in de olie- en gassector. De baggeractiviteiten deden het wel beter in het eerste semester.

Gelukkig is de overname van Fugro niet doorgegaan. Enkele nummers geleden meldden we tegenvallende resultaten en vooruitzichten voor die Nederlandse oliedienstenspeler, die is gespecialiseerd in de verzameling en de interpretatie van het aardoppervlak en onderlagen van de bodem. Eind juni 2016 had Boskalis 28,6 procent van Fugro in handen. Het management maakte in december van vorig jaar dan toch slagzij door de volledige positie weer te verkopen. Als alternatief nam het onlangs de veel kleinere Britse specialist in bodemonderzoek Gardline over, met een prijskaartje van 40 miljoen pond. De halfjaarcijfers werden gered door het sterkere orderboek: 3,25 miljard euro eind juni, tegenover 2,92 miljard eind vorig jaar en 2,70 miljard eind juni 2016.


Conclusie

Het klopt dat Boskalis door de moeilijkste periode in meer dan een decennium gaat, maar het stevigere orderboek geeft richting 2018 toch perspectief op beterschap. Bovendien is het aandeel een stuk goedkoper dan voorheen. In 2010 werd nog 2,3 keer de boekwaarde betaald, tegenover 1,2 keer vandaag. De koers-winstverhouding ligt nu even hoog, maar we verwachten vanaf 2018 een winstherstel. Vandaar dat we het positief advies handhaven.

Advies: koopwaardig

Risico: laag

Rating: 1A

Munt: euro

Markt: Amsterdam

Beurskapitalisatie: 3,6 miljard euro

Verwachte k/w 2016: 16

Verwachte k/w 2017: 21

Koersverschil 12 maanden: -12%

Koersverschil sinds jaarbegin: -17%

Dividendrendement: 3,7%

Partner Content