Peabody Energy

Uitkijken naar 2014

18,77 USD – 1C

Het aandeel van Peabody Energy, de grootste Amerikaanse steenkoolproducent, daalde in juli naar het laagste niveau in bijna 9 jaar. Ondanks het bescheiden herstel van de voorbije weken noteert Peabody nog steeds 30% onder de koers van het jaarbegin. Er valt dan ook niet veel positiefs te melden over de steenkoolsector, die met twee grote problemen kampt. Het segment van thermal coal of steenkool voor het opwekken van elektrische stroom kampt met zware concurrentie van aardgas. Vorig jaar zijn heel wat krachtcentrales overgeschakeld naar aardgas, toen de prijs het laagste niveau in tien jaar bereikte. Steenkool wordt ook als een vervuilender brandstof dan aardgas beschouwd. Stroomproducenten worden daarom fiscaal aangemoedigd om voor aardgas te kiezen. In het segment van de ‘metallurgical coal’ voor de productie van staal speelt de economische crisis de grondstof parten. De vraag naar staal, en dus indirect ook naar steenkool, is erg cyclisch.

Peabody produceert beide varianten. Het profiteert nog van de gunstige langetermijncontracten voor thermal coal, maar die lopen de komende maanden geleidelijk af. De vooruitzichten voor 2014 zijn wel beter, maar eerst moeten de overtollige voorraden nog worden afgebouwd. In de eerste jaarhelft is de aardgasprijs flink opgeveerd, en dat is in principe gunstig voor steenkool. De Amerikaanse Energy Information Administration (EIA) verwacht dat de nationale steenkoolconsumptie dit jaar met 7,1% zal toenemen. American Electric Power (AEP), een van de grootste stroomproducenten van het land, verbruikte in de eerste jaarhelft 37% minder aardgas, maar wel 4% meer steenkool. Nog een lichtpuntje is dat ook de Amerikaanse uitvoer van steenkool weer aantrekt en zich nu op het hoogste niveau sinds 2008 bevindt.

Peabody realiseerde in het tweede kwartaal een winst van 90,3 miljoen USD. Dat de groep niet in het rood dook, was volledig te wijten aan een belastingvoordeel van 184,7 miljoen USD. In hoofdzaak door de lagere prijzen daalde de omzet met 13%, tot 1,73 miljard USD, bijna 100 miljoen USD onder de consensusprognose. De verkochte hoeveelheid steenkool steeg weliswaar met 6,3%, maar toch daalde de omzet in de VS met 4,4% en in Australië zelfs met 16%. De strengere milieureglementeringen hebben een nadelig effect op de productiekosten, maar Peabody wist dat met andere besparingen te compenseren. Er werd flinke vooruitgang geboekt in het domein van de operationele kosten, onder meer door ontslagen in Australië. De steenkoolproducent profiteerde ook van de goedkopere Australische dollar (AUD). Het in 2011 overgenomen MacArthur Coal is intussen volledig geïntegreerd, wat voor bijkomende synergie zorgt. Peabody kan uitpakken met een brutomarge (22%) die hoger ligt dan die van de sectorgenoten. Er lijkt ook een einde te komen aan de overcapaciteit in de sector, nu zowel Arch Coal en Alpha Natural Resources een vermindering van de productiecapaciteit heeft aangekondigd. Peabody draagt een nettoschuldpositie van 6 miljard USD.

We moeten er geen doekjes om winden: de steenkoolindustrie zal het nog een hele tijd niet onder de markt hebben. 2013 is een overgangsjaar voor Peabody, want pas volgend jaar zullen de voorraden van thermal coal voldoende zijn afgebouwd en kan op nieuwe bestellingen van de stroomproducenten worden gerekend. De vraag naar steenkool voor de staalindustrie hangt dan weer samen met de economische conjunctuur. In zijn sector beschikt Peabody over de beste papieren door zijn schaalgrootte, zijn geografische diversificatie, zijn hogere marges en zijn lagere kostenstructuur. Tegen 1,1 keer de boekwaarde, 0,7 keer de omzet en 5,3 keer de bedrijfskasstroom (ebitda) is het aandeel niet duur. Door het erg zwakke 2013 zal de vergelijkingsbasis volgend jaar een stuk gunstiger zijn. We menen dat al heel wat slecht nieuws in de koers verrekend is en handhaven het advies ‘koopwaardig’ (rating 1C).

Koopwaardig

Partner Content