Perfecte storm treft K+S

© iStock
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het aandeel van K+S presteerde ondermaats door de productieproblemen in Duitsland. Ook de hoge schuldenpositie en de onzekerheid over de opstart van Bethune speelde het aandeel parten.

De Duitse meststoffen- en zoutproducent K+S (voluit Kali und Salz) zit al enkele maanden in de hoek waar de klappen vallen. 2018 diende zich nochtans beloftevol aan. Vorig jaar startte de productie van Bethune, het nieuwbouwpotasproject in het Canadese Saskatchewan, de eerste potasfabriek van K+S buiten Duitsland. Kwaliteitsproblemen drukten de verwachte productieprognose van Bethune voor 2018 echter met 0,2 miljoen ton tot 1,4 à 1,5 miljoen ton. Het goede nieuws is dat de problemen gradueel tegen eind 2019 volledig van de baan zijn. Cruciaal is dat de lager dan verwachte productie wel aan de kwaliteitsvereisten voldoet. Bethune zal in 2018 positief bijdragen aan de bedrijfskasstroom (ebitda) en moet in 2019 een positieve bedrijfswinst (ebit) leveren. Het plan om tegen 2023 de productie op te trekken tot 2,8 miljoen ton is intact.

Een tweede factor die dit jaar de resultaten moest ondersteunen, was de verbetering van de operaties in Duitsland, na de stevige vorderingen in 2017 om de structurele problemen met het lozen van zout afvalwater in drie meststoffenfabrieken te beheersen. Normaal moest K+S voor het eerst in meerdere jaren op een onafgebroken productie kunnen rekenen, maar helaas was de droogte zo uitzonderlijk dat twee fabrieken toch drie en vijf weken dicht moesten, met een extra kostenplaatje van minstens 80 miljoen euro. De productie is sinds eind september opnieuw opgestart.

Daarnaast drukten eenmalige problemen door machinepannes, stabiliteitsproblemen in een mijn en personeelsproblemen de productie in het tweede kwartaal met 150.000 ton. De groepsproductie zal dit jaar uitkomen op 7,9 à 8,1 miljoen ton, tegenover 6,7 miljoen vorig jaar. Voor 2019 wordt gemikt op 7,9 à 8,2 miljoen ton. De structurele productiedaling van de oudere Duitse potasmijnen zal vanaf 2020 worden geneutraliseerd door een optimilisatieprogramma. Tot slot werd de zoutafdeling geconfronteerd met heel wat logistieke problemen in de Verenigde Staten.

Dat alles resulteerde in augustus in een neerwaartse bijstelling van de ebitda-verwachting voor 2018 naar 660 à 740 miljoen, tegenover de gemiddelde analistenverwachting van 797 miljoen euro. Dat cijfer houdt nog geen rekening met de 80 miljoen euro extra kosten door de droogte. Per saldo zal de ebitda dus onverhoopt stranden in de buurt van 2017 (577 miljoen euro). De ebitda klom in het tweede kwartaal met 3 procent tot 105,1 miljoen euro. De potasafdeling boekte 27 procent extra ebitda (91 miljoen), terwijl de ebitda in de zoutafdeling met 20 procent terugviel tot 23 miljoen. Het recurrente nettoresultaat (zonder eenmalige elementen) kleurde rood (-9 miljoen euro), tegenover een nettowinst vorig jaar van 19 miljoen euro.

De hoge schuld als gevolg van het forse investeringsprogramma van de vorige jaren, vooral voor de bouw van Bethune, stabiliseerde in de eerste jaarhelft op 2,98 miljard euro. De verhouding van de nettoschuld tegenover de ebitda van viel de voorbije twaalf maanden terug van 8,1 keer naar 6,8 keer tegenover eind juni 2017. K+S plaatste in juli met succes een nieuwe obligatie voor 600 miljoen euro, met een looptijd tot 2024 en een jaarlijkse coupon van 3,25 procent. De groep mikt vanaf 2019 op een positieve vrije kasstroom en wil tegen 2020 de schuldgraad halveren. De uitvoering van de eerste fase van het strategische plan 2030 zal 150 miljoen euro besparingen opleveren tegen 2020.


Conclusie

Het aandeel van K+S presteerde de voorbije maanden ondermaats door de productieproblemen in Duitsland. Ook de hoge schuldenpositie en de onzekerheid over de opstart van Bethune speelde het aandeel parten, dat daardoor de hausse van zijn sectorgenoten volledig heeft gemist. De langetermijnvooruitzichten blijven gunstig, en in combinatie met de lage waardering (tegen 0,84 keer de boekwaarde), bevestigen we het advies.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 18,23 euro

Ticker: SDF GY

ISIN-code: DE000KSAG888

Markt: Frankfurt

Beurskapitalisatie: 3,49 miljard euro

K/w 2017: 40

Verwachte k/w 2018: 24

Koersverschil 12 maanden: -19%

Koersverschil sinds jaarbegin: -12%

Dividendrendement: 1,9%

Partner Content