Perrigo spoelt kater door

© reuters

Wall Street reageerde euforisch op de tweedekwartaalcijfers van Perrigo. Een koersstijging van 15 procent was al enkele jaren niet meer vertoond. De Omega Pharma-kater lijkt stilaan doorgespoeld.

Wall Street reageerde euforisch op de tweedekwartaalcijfers van Perrigo. Een koersstijging met meer dan 10 dollar, of ruim 15 procent, was al enkele jaren niet meer vertoond. Enkele maanden geleden brachten we een eerste analyse over de wereldspeler in voorschriftvrije (OTC) en generische (Rx) producten. Het bedrijf was jarenlang een van de strafste beleggingen op Wall Street. Het aandeel steeg van minder dan 20 dollar in het voorjaar 2009 naar meer dan 200 dollar in het voorjaar 2015. De beurswaarde klom van minder dan 3 miljard naar 30 miljard dollar in het najaar van 2014.

In die periode was Perrigo bereid 3,6 miljard euro, inclusief 1,1 miljard euro schulden, op tafel te leggen voor het Omega Pharma van Marc Coucke. Perrigo voelde de hete adem van potentiële overnemers in de nek. Het wees tot driemaal toe een overnamebod van de farmareus Mylan af. Door de combinatie van de arrogante afwijzing van dat bod en de dure overname van Omega Pharma sloeg een droom om in een nachtmerrie voor het management van Perrigo. Ongeveer de helft van het overnamebedrag werd afgeschreven. Perrigo diende een claim in tegen Coucke en het fonds Waterland, de vroegere eigenaars van Omega Pharma, en beschuldigt hen van het opsmukken van de omzet door opgeslagen producten als omzet te boeken. Coucke diende een tegenclaim in, want hij werd voor de helft in Perrigo-aandelen betaald, die vanaf de top met zowat twee derde in waarde zijn gedaald, een verlies van 0,5 miljard.

Er kwam flink wat zand in de groeimachine van Perrigo. Maar de Omega Pharma-kater lijkt stilaan doorgespoeld. De kwartaalomzet lag met 1,24 miljard dollar nog in de lijn van de verwachte jaaromzet van 4,8 miljard dollar (5,2 miljard dollar in 2016). Door de verkoop van royalty’s op het MS-product Tysabri (mogelijk tot 2,85 miljard euro) mikte de bedrijfsleiding op een omzet binnen de vork 4,6 à 4,8 miljard dollar. Deels door de winstverbeteringsprogramma’s kwam de recurrente winst (zonder eenmalige elementen) in het tweede kwartaal uit op 175 miljoen dollar, of 1,22 dollar per aandeel. Dat was zelfs beter dan de hoogste verwachting van alle analisten en maar liefst 30 dollarcent meer dan de gemiddelde analistenverwachting van 0,92 dollar per aandeel (vork 0,80 tot 1,02 dollar).

Bij de publicatie van de jaarcijfers over 2016 mikt Perrigo nog op een resultaat binnen de vork 4,15 tot 4,50 dollar per aandeel voor dit jaar (analistenconsensus van 4,28 dollar per aandeel, tegenover 5,07 dollar in 2016). Maar na het erg meevallende tweede kwartaal wordt de winstverwachting opgetrokken tot de vork 4,45 tot 4,70 dollar per aandeel. De gemiddelde analistenverwachting is intussen gestegen naar 4,49 dollar per aandeel. Vanaf 2018 wordt gerekend op een verder herstel van de omzet en de winst. De markt mikt gemiddeld op 4,9 miljard dollar omzet voor volgend jaar en de gemiddelde winstverwachting per aandeel ligt op 5,06 dollar per aandeel.


Conclusie

We handhaven het positieve advies voor Perrigo, nu de kwartaalcijfers bevestigen dat de Omega Pharma-kater stilaan verteerd is. Het aandeel is aantrekkelijk geprijsd tegen 15 keer de verwachte winst van volgend jaar en 13 keer de verwachte verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) voor 2018, tegenover respectievelijk 27 en 17,5 keer gemiddeld over de afgelopen vijf jaar.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Munt: dollar

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 11,1 miljard dollar

K/w 2016: 39

Verwachte k/w 2017: 17

Koersverschil 12 maanden: -15%

Koersverschil sinds jaarbegin: -7%

Dividendrendement: 0,8%

Partner Content