Picanol

Picanol maakte recordcijfers bekend, maar de groep verwacht in 2014 een ‘sterke afkoeling’ van de wereldwijde weefmachinemarkt.

We kennen weinig Belgische beursgenoteerde ondernemingen die zo onverbloemd slecht nieuws durven te brengen als Picanol, de West-Vlaamse producent van weefmachines. Al in ondertitel van het persbericht over de jaarcijfers staat onomwonden dat de groep in 2014 een ‘sterke afkoeling’ van de wereldwijde weefmachinemarkt verwacht. Dat is meteen de verklaring voor de koersdaling na de bekendmaking van de recordjaarresultaten voor 2013. Maar die cijfers bieden uiteraard ook troost, want die sterke afkoeling moeten we berekenen op basis van sterke cijfers. We weten bovendien dat deze business cyclisch is. Alleen bleef die mindere periode nu wat langer achterwege dan we de voorgaande keren hebben gezien.

Picanol realiseerde in 2013 een geconsolideerde omzet van net geen 560 miljoen EUR. Dat is een recordomzet in de 77-jarige geschiedenis van het bedrijf, en bovendien 21% beter dan de 461,7 miljoen EUR uit 2012. De kanttekening daarbij is dat de omzetteller halfweg 2013 nog op +39% stond (304,1 miljoen EUR). De recordomzet is dus op de eerste plaats te danken aan een ijzersterk eerste semester. De toename van het zakencijfer is mooi gespreid over de afdeling Weaving Machines (+23%) en Industries (+21%), met als belangrijkste maatschappijen Proferro en PsiControl, maar ook Melotte, een kleine speler in 3D-printing. De groep blijft vooruitgang boeken in het aantrekken van nieuwe externe klanten voor Industries.

De bedrijfswinst (ebit) voor 2013 lag met 103,6 miljoen EUR liefst 43% hoger dan in 2012 (+74% halfweg het jaar). De ebit-marge van 18,5% is bijzonder fraai (19,8% op 30/6) en lag nog een stuk boven die van 2012 (15,6%). De nettowinst klom van 55,3 naar 73,2 miljoen EUR (+32%), of 4,13 EUR per aandeel (halfweg nog +68% of 2,39 EUR per aandeel). De kaspositie is flink geslonken van nog 203,3 miljoen EUR of 11,5 EUR per aandeel halfweg het jaar tot 40,5 miljoen EUR eind 2013.

De verklaring is uiteraard dat ruim 192 miljoen EUR aan liquiditeiten werd geïnvesteerd om het belang van 27,5% van de Franse staatsholding SNPE in Tessenderlo Group over te nemen. Eensklaps is Picanol daarmee de grootste aandeelhouder van de chemiegroep. De overnameprijs bedroeg 22 EUR per aandeel. Tessenderlo boekte vorig jaar bovendien opnieuw verliescijfers. De nettowinst over 2013 werd dan ook voor 2,4 miljoen EUR gedrukt door de participatie in Tessenderlo Group. Maar het management van Picanol onderstreepte nogmaals het voor de lange termijn bij de chemiegroep is. Vandaar dat het zijn tijd verdeelt over Picanol en vooral Tessenderlo, waar wordt gewerkt aan de operationele excellentie om de waarde weer naar boven te doen komen. De sterke afkoeling specifieerde de bedrijfstop als een vergelijkbare omzet in het eerste semester met het eerste halfjaar 2012 (omzet van 219,1 miljoen EUR; -28%). Opnieuw geen dividend.

Conclusie

De verwachte recordcijfers hebben we gekregen, de voorzichtige vooruitzichten ook. We mikken als eerste inschatting op 2,5 à 3 EUR winst per aandeel voor dit jaar. Gelukkig blijft het aandeel nog altijd goedkoop met een verwachte koers-winstverhouding van ongeveer 10 en vooral een verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) van minder dan 4. Het advies blijft onveranderd, ook al hebben we geen hoge koersverwachtingen op korte termijn.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1C

Partner Content