Picanol

We moeten ons richten op 2012 om een voorspelling voor dit jaar te maken voor Picanol.

Picanol, de West-Vlaamse producent van weefmachines, blijft de markt goed begeleiden in de verwachte evolutie van de cijfers. We kennen weinig Belgische beursgenoteerde ondernemingen die zo open een mindere gang van zaken durven vooropstellen. De sterke afkoeling van de wereldwijde weefmachinemarkt in 2014, waarover Picanol het had naar aanleiding van de publicatie van recordjaarresultaten over 2013, heeft zich geconcretiseerd in een 23,5% lagere omzet vergeleken met de eerste drie maanden van vorig jaar. Daarmee is het cyclische karakter van deze business nog maar eens aangetoond. Maar de markt toonde zich niet verrast dat de West-Vlaamse producent van weefmachines in het eerste trimester een omzet van 111,8 miljoen EUR realiseerde, tegenover een recordomzet van 146 miljoen EUR in het eerste kwartaal van vorig jaar. Een bijkomende handicap dit jaar is de sterke euro in vergelijking met een jaar geleden.

De afdeling Industries – met als belangrijkste maatschappijen Proferro en PsiControl, maar ook Melotte, een kleine speler in 3D-printing – kon verdere vooruitgang boeken in het aantrekken van nieuwe externe klanten, maar zag een lagere vraag van de grotere afdeling Weaving Machines. Ook voor het management liggen de cijfers in de lijn van de verwachtingen, want de prognose dat de omzet in het eerste semester van 2014 te vergelijken zal zijn met die van het eerste halfjaar van 2012 (219,1 miljoen EUR; -28% tegenover 2013) werd bevestigd.

Voor het eerst kwam er ook goed nieuws over Tessenderlo Group. Picanol kwam vorig jaar verrassend uit de hoek door zijn overschot aan liquiditeiten te investeren in een belang van 27,5% in Tessenderlo. Daarmee is Picanol de grootste aandeelhouder van de chemiegroep. De overnameprijs bedroeg 22 EUR per aandeel. Na de veel beter dan verwachte trading-update ging de koers voor het eerst boven die aankoopprijs. Het belang van Tessenderlo Group in de totale beurskapitalisatie van Picanol is nu 38%.

De beurswaarde van de weefgetouwactiviteiten bedraagt afgerond 300 miljoen EUR. Het management van Picanol heeft aangegeven dat het voor de lange termijn is bij de chemiegroep, maar heeft voorlopig nog niet in de kaarten laten kijken hoe het van Tessenderlo opnieuw een sterk verhaal kan maken. Aan de operationele excellentie wordt nu al gesleuteld. Ter herinnering: vorig jaar haalde Picanol een recordomzet van net geen 560 miljoen EUR (21% beter dan de 461,7 miljoen EUR uit 2012). Bovendien was er een recordnettowinst van 73,2 miljoen EUR (+32% tegenover 2012) of 4,13 EUR per aandeel (halfweg nog +68% of 2,39 EUR per aandeel). Wel werd opnieuw geen dividend uitgekeerd.

Conclusie

We moeten ons dus richten op 2012 om een voorspelling voor dit jaar te maken. We mikken dan ook op een winst in de buurt van 3 EUR per aandeel. De koers blijft opvallend stevig, omdat het aandeel nog altijd goedkoop noteert met een verwachte koers-winstverhouding van minder dan 10 en vooral een verhouding tussen de ondernemingswaarde(ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) van minder dan 4. Het advies blijft zodoende onveranderd, ook al hebben we geen specifiek hoge koersverwachtingen op korte termijn.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content